Vojska zdraaaaaaaaaaavo?

Ivan Kegelj

7. travnja 2003.

Vojska zdraaaaaaaaaaavo?

Jeste li znali da je ukidanje obveznog služenja vojnog roka opći trend u Europi; da su Velika Britanija, Nizozemska i Belgija odavno ukinule obvezno služenje "JNA", a prošle su, odnosno ove godine, za njima nahrupile isto učiniti Francuska, Portugal i Španjolska, Italija, Češka, Mađarska i Slovenija. A kako stvari s vraćanjem duga domovini stoje u Lijepoj našoj
Prošle godine je dug domovini civilnim služenjem vojnog roka odlučilo vratiti gotovo devet tisuća hrvatske mladeži, a provedene ankete pokazuju da motivacija za izbjegavanje uniformiranja najčešće nema apsolutno nikakve veze s prigovorom savjesti. Mladež jednostavno izbjegava vojevanje, sve po davno opjevanom sistemu - rado ide Hrvat u vojnike, dva ga vuku a trojica tuku.
Ovakvo raspoloženje mladeži, odlučila je pred izbore iskoristiti Libra, ne bi li se, jelte, prikupio kakav politički bod. Pod sloganom "Mijenjam vojni za ispitni rok" i "Šest mjeseci voljno" izvjesna Stranka liberalnih demokrata započela je s prikupljanjem potpisa za ukidanje obveznog služenja vojnog roka. Tko ima ludu i nezaboravnu želju, peticiju može potpisati na Trgu bana Jelačića, ispred Importannea i Studentskog centra, u Studentskom domu "Stjepan Radić" i ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Ova "akcija kontra nacionalne sigurnosti, digniteta, vojevanja i intenzivnog ljubljenja domovine u razdoblju od šest mjeseci" kulminirat će u subotu na Cvjetnom trgu, za kad se najavljuje nešto drugačije od svega do sad viđenog. Pogodili ste, riječ je o "atraktivnom programu" koji će pratiti peticiju.
Hoće li se ukidanjem obveznog služenja vojnog roka mladi ljudi koji nemaju sklonosti prema vojnom pozivu moći brže zapošljavati; hoće li brže, nedajbože, završiti obrazovanje, a Hrvatska uštedjeti približno pola milijarde kuna; hoće li, na koncu, vojni rok biti ukinut i treba li ga ukinuti odgovorite mi u komentarima, jer za neke Lupeže ovo pitanje ima životnu važnost. Ah, da - peticiju možete potpisati i vi - na on-line adresi www.libra.hr/voljno.