Hoćemo li u vojsku?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Hoćemo li u vojsku?

Već neko vrijeme se priča o temi ukidanja vojnog roka. No nikad ništa konkretnog. Nekim "mlakim" tipovima bi to dobro došlo, a nekim "snažnim" baš i ne. Najbolje bi bilo kada bi svatko mogao birati, što se djelomično može već sada. Mnogi biraju služenje civilnog vojnog roka. Ta tendencija već par godina bilježi rapidan rast. Iz godine u godinu broj zahtjeva se povećava za nekoliko puta. No kada ćemo birati ne ići u vojsku?
Jučer se u Saboru raspravljalo o konačnom izgledu prijedloga zakona o obrani. Zastupnici SDP-a, HNS-a i IDS-a su zatražili da se u ovaj zakon unese točan rok do kojeg bi se služenje vojnog roka trebalo ukinuti. Pozivaju se na trend koji je uzeo maha u većini europskih zemalja, koje su ga već ukinule ili su donijele odluku o ukidanju.
Pale su i poneke teške riječi. Tako je zastupnik Damir Jurić rekao da bi ukidanje vojnog roka bilo ukidanje jednog od posljednjih oblika feudalizma u Hrvatskoj.
Vlada pak izgleda čeka i na razvoj događaja oko pretstojećeg otpuštanja 10 000 vojnika. Inače ti vojnici su višak, jer na njih se troši prevelik dio novca iz državnog proračuna za plaće državne uprave, što ne ogovara uvjetima koje je postavio MMF-a.
Konačnim ukidanjem služenja vojnog roka, Hrvatska bi godišnje uštedila oko 500 milijuna kuna, a novaci bi umjesto da ih netko dribla u vojsci, mogli nešto raditi, naravno pod uvjetom da ima posla.
Za to vrijeme načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Petar Stipetić izjavljuje kako je šest mjeseci premalo vremena da bi se mladi vojnici uspjeli dostići dovoljan stupanj vojne izobrazbe.