Veliki brat te promatra!

Ivan Kegelj

13. siječnja 2004.

Veliki brat te promatra!

Evo zanimljive novice. Istina, možete je naći i u današnjim novinama, ali kako znam da ste nesretno siromašni i da nemate tih prokletih šest kuna za novine, novicu prenosimo i na lupešku stranicu. Radi se o "velikom bratu" koji previše promatra nesusjedne nam Britance. A nemojte da bi tko pomislio da nešto slično nemamo i mi, u vlastitom dvorištu

Elem, Britanci su, kaže nezavisni "Independent", najpromatranija nacija na svijetu. Od trenutka kad iziđe iz kuće do povratka u istu, prosječan Britanac, a i Britanka, naravno, iz Londona, ili nekog drugog velikog grada, ne znajući bit će snimljen, a i snimljena, naravno, s prosječno 300 tzv. CCTV kamera.

Naime, na svakih 14 ljudi u Britaniji dođe po jedna kamera koja snima, nadgleda, promatra i osmatra. U posljednje tri godine broj kamera u Britaniji se učetverostručio i sad je dvostruko veći nego što su pretpostavljale i najpesimističnije prognoze nekoliko godina unatrag. Snimaju se trgovi, aerodromi, bankomati, trgovine, željezničke stanice, taxi postaje, poslovni, a i neposlovni poslovni centri, stambene zgrade i ulice koje vode do istih, a snimaju se i pjesme, te filmovi, što nije sastavni dio ove priče (no, od viška glava ne boli).

Ukoliko se netko od vas sjeća mog velikog druga Georga Orwella, sjetit će se i njegove briljantne uspješnice "1984". U istoj, naime, predviđa se ne samo da ćemo biti promatrani, nego da će nas vlastima cinkati i na smrt osuđivati vlastita djeca. Ukoliko se netko od bande lupeške želi pripraviti na nadolazeće vrijeme promatranja, posmatranja, nadgledanja i terora svake vrste, najtoplije preporučamo šestomjesečni posjet nesusjednoj i prema ostatku svijeta ne baš prijateljski nastrojenoj Sjevernoj Koreji.