Najjači na svijetu

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Najjači na svijetu

Nakon neovlaštenog godišnjeg odmora kojeg sam si priuštio, vraćam se s novicom o tvrtkama koje vladaju svjetskom ekonomijom. Kako se pitanje globalizacije, slobodnog tržišta i upravljanja svjetskim tokovima novca sve više preispituje čak i u zemlji koja nema vlade, ostavljam vam da se između deset najvećih na svijetu odlučite koja vam je najbliža. Nakon čitanja novice, ne dvojite ni minute nego trkom u banku po novac za njihove dionice. Isto tako redak i o Britney Spears...

Jedan od vodećih časopisa po pitanjima ekonomije www.forbes.com redovito i ažurno vodi liste najutjecajnih i najbogatijih tvrtki. Shodno tome lako je zaključiti da iako daleko od nas, poslovanje tih kompanija ima dalekosežan utjecaj i na naš život. Ako tako npr. neka od dolje navedenih kompanija poskupi cijene nafte, ona će automatski poskupiti i kod nas, i eto nevolja s točenjem benzina. Dakle nije sve kriv ni Račan, prošlo-sadašnji mandatar vlade, koji će ako se nastavi ovakav trend prodaje domaćih tvrtki stranim ponuđačima postati samo jedna od lutki na koncu multinacionalnih divova. Pomalo je strašan i podatak da se između deset najvećih našlo čak šest američkih kompanija, prodavajući nam upakiran "američki san", dobro čuvan američkim oružjem u rukama polutalentiranog državnika Busha. Da ne duljimo dalje jer kapitalizam ionako stupa bez zastoja ostavljamo vam popis kompanija:

1. Citigroup - Banka i jedan od najvećih investitora na svijetu, zarada basnoslovna, zaposlenih 250 000, zemlja USA
www.citigroup.com
2. General Electric - Proizvođač svega vezanog uz struju, kablove, TV, internet, motore, avionske motore itd, zaposlenih 300 000, o zaradi nećemo, zemlja USA
www.ge.com
3. AIG - Najveći osiguravatelj na svijetu, unatoč svim onim osiguravateljima, koji se kod nas reklamiraju kao brojevi jedan, 77 000 zaposlenih djele dobru lovu, zemlja USA
www.aig.com
4. ExxonMobil - Naftaši koji kopaju, prodaju i bave se distribucijom nafte. Partneri sa skoro svim naftnim divovima. Zaposlenih 99 000 žive uglavnom u Americi gdje je i sjedište tvrtke.
www.exxonmobil.com
5. Bank of America - Američka banka koja zahvaljujući dobrostojećim građanima svoje zemlje uspješno posluje među deset najvećih. Zaposlenih 143 000 ljudi garancija je kvalitete.
www.bankofamerica.com
6. British Petrol - Prvi Britanac među Amerima. Proizvodi naravno naftu ili je jeftino kupuje pa skupo prodaje. Zaposlenih 109 000 porijeklom je uglavnom iz Velike Britanije.
www.bp.com
7. HSBC group - Grupa, a ne band, koji vrte novac u Europi. Banka i naravno investitor u sve što ima love. Zemlja UK.
www.hsbc.com
8. Royal Dutch/Shell group - Nafta, nafta i samo nafta. Poznati svima koji su nekad pili kavu kod Mate. 90 000 zaposlenih. Zemlja porijekla malo Nizozemska, malo UK.
www.shell.com
9. ING - Nizozemci koji pod znakom lava, upravljaju vašim novcem. Investitori i naravno bankari. Zemlja Nizozemska, lova europska.
www.ing.com

A za strpljive koji su pročitali novicu, na kraju nagrada. Isto ovaj ozbiljni časopis proglasio je Britney, ni manje ni više nego za najjutjecajniju osobu u svijetu industrije. Pri ocjeni utjecaja uzeto je u obzir više čimbenika, uz ostalo
novac, prepoznatljivost u javnosti, broj objavljenih novinskih tekstova i broj posjeta web stranicama.
Možda ipak na kraju neće veliki bankarski i naftni giganti odlučivati o budućnosti svijeta, nego slatka američka školarka.