Uspjeh - "One day in Europe" pred preko stotinu gledatelja

Ivor Car

23. svibnja 2006.

Uspjeh - "One day in Europe" pred preko stotinu gledatelja

Nakon što smo pisali da se na prošloj džabnoj filmskoj projekciji u Goethe Institutu pojavilo čak četiri osobe, sinoć se priča značajno promijenila. U dvorani se čuo pravi pravcati žamor, što je nerijetko glavna značajka kina kao takvog. Ne želimo vjerovati da Lupiga s tim ima ikakve veze, ali u Vukovarskoj se pojavilo preko stotinu osoba i vidjelo i više nego odličan film - 'One Day in Europe', nominiranog za Zlatnog medvjeda

Goethe Institut sinoć je odavao neku sasvim drugu sliku negoli prošlu srijedu. U predvorju instituta u Vukovarskoj ovaj put nas je dočekala poprilična gužva koju je upriličilo stotinjak, mahom mlađih osoba, reklo bi se studenata. Budući da Lupiga nema nikakvog utjecaja, pitanje je odakle su se oni stvorili tamo. Možda ih je netko natjerao, ali to nisu požalili, jer imali su priliku odgledati fenomenalan film.

U filmskom ciklusu, u čast nadolazećem svjetskom nogometnom prvenstvu, koji nam je ponudio Goethe Institut mogli smo vidjeti još jedno celuloidno ostvarenje tek sporadično vezano uz nogomet. "One day in Berlin" izvrsni je komični omnibus u njemačko-španjolskoj produkciji u kojem se govori čak osam jezika (engleski, ruski, njemački, turski, španjolski, mađarski, galicijski i francuski). Treći je to film talentiranog njemačkog redatelja Hannesa Stöhra, a na prošlogodišnjem Berlinaleu bio je nominiran za prestižnu nagradu Zlatni medvjed.

Riječ je o četiri priče koje povezuje samo činjenica da se odvijaju istog dana, što nam je vidljivo preko vrlo bitne nogometne utakmice koja se između Deportiva i Galatasaraya odigrava u Moskvi, ali koju ne vidimo niti u jednom trenutku. Tako u nešto više od sat i pol vremena, boravimo u Moskvi, Istambulu, Santiago de Composteli te Berlinu. Svi glavni likovi stranci su u jednoj od europskih metropola i bivaju opljačkani ili makar to hine, a redatelj ih vješto koristi kako bi ukazao na jezične i kulturne razlike između Europljana, koje nikako nisu nepremostive.

Ukoliko u našim "fenomenalno" opskrbljenim videotekama naletite na ovaj film, svakako ga pogledajte, iskreno ćete se nasmijati i uživati, a sve mi smrdi na to da ni predstojeća tri planirana filma (besplatna, napominjem) u Goethe Institutu neće biti ništa lošija. Pa da podsjetimo ponavljače:

29. svibanj, 19 sati - Apsolutni divovi / Absolute Giganten (Sebastian Schipper, Njemačka, 1999., 93 min)

31. svibanj, 19 sati - Jedanaest vragova / Die elf Teufel (Zoltán Korda, Njemačka, 1927., 98 min)

7. lipanj, 19 sati - Šampioni / Die Champions (Ch. Hübner / G. Voss, Njemačka, 2003., 129 min)