UHVAĆEN NA DJELU: Autor kontroverznog SOPA zakona i sam krši copyright

Vjeran Grković

20. siječnja 2012.

UHVAĆEN NA DJELU: Autor kontroverznog SOPA zakona i sam krši copyright

Prvi mrežni štrajk u povijesti interneta, izazvan mogućnošću uvođenja kontroverznog SOPA zakona, privremeno je okončan, a u sjeni štrajka ostala je vrlo zanimljiva činjenica, a ta je da je i sam autor ovog zakona, Lamar Smith, uhvaćen kako krši autorska prava. To se smjesta pokušalo prikriti, ali bezuspješno, stvar se na Lamarovu žalost, širi kao virus, i to baš internetom. Jasno, razlog više da se uvede reda u taj nepoćudni i nekontrolirani medij. Dakle, kako je Lamar „usr'o motku“ pogledajte

Stop Online Piracy Act (SOPA) digao je već dugo vremena neviđenu količinu prašine. Protivnici tog zakona tvrde da u pozadini SOPA-e stoji želja za učinkovitom i temeljitom cenzurom interneta. Najcrnje prognoze predviđaju da bi primjena ovog zakona mogla u bankrot otjerati velike igrače kao što su Google, Yahoo, YouTube ili Wikipedia, a da o malima ne govorimo. Prijedlog zakona došao je iz krugova američke glazbene i filmske industrije, a izradio ga je teksaški kongresmen Lamar Smith. Upravo te industrije, tvrde protivnici, najizdašniji su Smithovi donatori.


Lamar Smith

Sam Smith se nedavno propisno obrukao, kada je uhvaćen kako i sam krši copyright. Naime, na kongresnikovoj web stranici kao pozadina je bila korištena fotografija kojom krši autorska prava fotografa DJ Schultea. Na Viceu su pregledavali i arhivirane naslovnice ovog sajta, te otkrili kome pripada korištena fotografija i kontaktirali Schultea, kojeg kongresnik nigdje nije naveo kao autora.


Screenshot Smithove web stranice iz prošle godine

„Ne vidim nigdje da sam potpisan, što znači da je Lamar Smith neovlašteno koristio moje djelo i povrijedio moja autorska prava. Prema SOPA-i bih ja sad imao mogućnost da sudskim putem ugasim njegovu web stranicu“, komentira Schulte. Inače, sporna je fotografija pod Creative Commons licencom, zbog čega ona jeste besplatna za korištenje, ali pod uvjetom da se propisno navede autor i da se ne koristi u komercijalne svrhe. Odmah nakon ovog saznanja Smithova stranica je „nestala“, navodno zbog održavanja, a kada se ponovno pojavila, Schulteovoj fotografiji više nije bilo traga.


Schulteova fotografija

Smithov webmatser se potrudio i spriječio da se arhivirani izgled stranice može pregledati putem nekih programa ili poznatog sajta Wayback machine, što otvara prostor spekulacijama da je u povijesti tog sajta bilo još primjera kršenja autorskih prava. No, na sajtu se i dalje diči video iz Smithove kampanje, a u kojem je također korišteno nekoliko fotografija za koje se ne navode autori. Te fotografije Google izbacuje među prvim rezultatima kada potražujete neke teksaške destinacije, poput Alama, koje Smith koristi u videu. Međutim, je li tražio i dobio dozvolu autora za njihovo korištenje nije poznato. Ukoliko mislite da ovo nije problem, onda vas valja upoznati da bi prema tumačenju SOPA-e mogli biti sankcionirani čak i ako „dignete“ video na kojem vaše dijete pjeva neku pjesmu. U međuvremenu je na Viceu pokrenuta akcija u kojoj se pozivaju građani da pomognu da se i na web stranicama sponzora SOPA-e pronađu primjeri kršenja autorskih prava. Ne sumnjamo da će akcija biti uspješna.

Lupiga.Com

FOTO: DJ Schulte, Wiki