Pirati ili vizionari?

Mladen Barbarić

16. veljače 2009.

Pirati ili vizionari?

Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde Kolmsioppi i Carl Lundstorm su imena koja ne znate ni pravilno izgovoriti, priznajte, a kamoli da vam nešto znače. Jel' tako? Pa jasno da jeste. E, to su fini mladići koji su završili na sudu samo zato što su širili kulturu, a iza rešetaka bi mogli na dvije godine, i to s računima umanjenim za po 143.500 dolara. Što je zapravo četvorka napravila i kome je sjela na žulj, pogledajte u nastavku, gdje između redova ima i pornografije

Dakle, četvorica veličanstvenih su osnivači Pirate Baya koji je jučer završio na švedskom sudu jer najveće kuće zabavne industrije, poput Sonyja ili Warner Brosa, plaću kako im godišnje skidaju milijune s računa. Naravno, to nije pošteno. K'o da bih ja volio da meni svake godine neki klipani skidaju pare s računa.

Ufff ... pa čekaj malo, meni zbilja svake godine neki klipani skidaju pare sa računa ... No, dobro, jebeš mene, ja sam govno ... Vratit ću se par lijana unatrag [proces razmišljanja zapravo je kao kretanje po lijanama. Ono, kad Tarzan krene i juri kroz šumu to je k'o misao kad juri kroz vijuge. E, nekad neki manje vješti Tarzan (mislioc) često skrene na krivu lijanu pa završio u ćorsokaku ili negdje iznad kakvog jezerca u kojem vreba krokodil].

Dakle prije ovog dvostrukog krivog skretanja htio sam reći da ekipu s Pirate Baya tuže jer se na njihovom sajtu nalaze linkovi prema svim izdatim, neizdatim, prokrijumčarenim i ostalim albumima, filmovima, singlicama, igrama ... Na taj način ja, ti, svi mi skidamo isti taj sadržaj jedni od drugih, a ovi koji gube imaju pravo da se ljute. Boga mi i da tuže. Usput, ova četvorica bi mogla zaglavit dvije godine u zatvoru i s po 143.500 dolara manjim iznosom na žiro-računu, ili što god koriste napredni Švedi.


Gottfrid Svartholm i Fredrik Neij

Optuženi su za "pomaganje u povredi copyrighta", ali ovi iz obrane im kontriraju kako se fajl šering može koristiti i legalno i ilegalno. Osim toga nije ilegalno nuditi usluge koje mogu biti legalne i ilegalne. Ko ti brani prodavati rizle na kiosku? Uostalom, pištolj se da nabavit sasvim legalno. Kako god, suđenje ne bi trebalo trajati dulje od tri tjedna pa nas sjetite da provjerimo šta nam je s pajrat bejom.

Kroz povijest su se, inače, dešavale slične stvari. Na Bibisiju upozoravaju kako se 1848. godine otvarala prva javna knjižnica. No, tada su političari (?) odlučili kako je društvena korist od tih knjižnica veća od privatnog interesa nakladnika koji su tražili da im se za svaki posuđeni primjerak knjige plati. Dvije godine kasnije, otvorena je prva javna biblioteka. JEEEEE!!!!