Bugojanska ratna ostavština

Ivor Car

30. studenog 2002.

Bugojanska ratna ostavština

Iako poodavno završen, rat u Bosni i Hercegovini još uvijek nije pokazao sva svoja lica. Dokaz za to je i jučerašnje "okupljanje" u Bugojnu, na kojem su se našli djelatnici kriminalističke policije, NATO snage i mirotvoraci iz SFOR-a. Sve je krenulo kada su smetlari bugojanskog "komunalnog" u prigradskom naselju pronašli pozamašnu ratnu ostavštinu.
Iako je već nekoliko godina završen, rat u Bosni i Hercegovini još uvijek pokazuje svoje zube. Osim što nije prestao uzrokovati mržnju i što je osiromašio najveći dio tamošnjeg stanovništva, rat ostavlja i olovo. Tako je "ekipa" iz bugojanskog "komunalnog" pronašla zanimljivu ratnu ostavštinu. Obavljajući svoj posao u prigradskom naselju Poriče uz magistralnu cestu M 16, Bugojno - Kupres - Split, smetlari su pronašli 2 000 bombi i 66 000 komada streljiva, kalibra 7,62 i 7,9. Sve fino upakirano u drvene sanduke i ostavljeno u susjedstvu onih "Edinih medvjeda".
Na "pakleno" mjesto došla je i policija na čelu s "krim" inspektorom Mevsudom Sadikovićem, kao i NATO snage, te pripadnici SFOR-a (op.a. oni koji se još uvijek naoružani vozikaju s tenkovima po centru grada) koji su se pobrinuli za pohranu pronađenih eksplozivnih sredstava, koja se, nadamo se, neće pohraniti, recimo u Iraku (op.a. nepotrebna upadica kojoj nisam mogao odoliti, duboko se ispričavam zbog neprofesionalnosti). Oružje će nakon provedene istrage biti uništeno, vjerojatno u ogromnoj SFOR-ovoj bazi koja se nalazi kojih deset kilometara dalje, na drugom kraju grada. Na osnovu stanja zatečenih sanduka, koji su u dobrom stanju, pretpostavlja se da se na tom mjestu oružje ne nalazi neko duže vrijeme. Iako u Dnevniku BiH televizije kažu kako će nakon istrage biti utvrđeno tko je i kada je ostavio pronađeno oružje, mi pretpostavljamo kako to nikada neće biti poznato.
Inače prije nekih tri mjeseca u Bugojnu je na smetlištu pronađena poveća količina otrovnih tvari koje su se u prijeratno doba koristile u vojnoj tvornici Slavko Rodić. Tada je javnost alarmantno izvještavana o opasnosti od zagađivanja izvora pitke vode, a od tada otrove skoro više nitko ni ne spominje, a ponajmanje sami Bugojanci. Tako će biti i sa ovim oružjem. Neke stvari brzo padnu u zaborav, a neke nikako.