Teroristička lova čisto zlato i dijamanti

Ivor Car

5. rujna 2002.

Teroristička lova čisto zlato i dijamanti

Uništiti terorizam u njegovom začetku moglo bi se prevesti i kao sjedanje na konto financijera terorizma. Upravo to je ono što Ameri pokušavaju, ne samo od napada kojima se bliži prva godišnjica, već i od prije njih. Jedan od glavnih ciljeva te borbe je pronaći sredstva kojima se finacira američki neprijatelj No1, al-Qaede, no to ne ide po planu, barem koliko je vjerovati glavnom Švicarcu zaduženom za taj zadatak.
Poznata je činjenica kako bez para nema ni terorizma, barem ne u ovakvom obliku na kakav nailazimo danas. Poznato je također i kako se pare najbolje osjećaju u švicarskim bankama, gdje ih njihovi ponosni vlasnici već stoljećima slažu na kamare. Poznato je također i kako Ameri pokušavaju zasjesti na račune kojima se služe pripadnici američkog neprijatelja numero uno, al-Qaide. Ne rade to oni od onih napada kojima se bliži godišnjica, nego je to proces koji traje već godinama. U sklopu ove borbe Švicarska je usljed istrage uspjela zamrznuti jedva 24 miljuna švicarskih franaka (nekih 15 milijuna eura), što je samo sitan dijelić na ukupnom kontu terorista.
Glavni zaduženi za pronalazak tih novaca u švicarskom timu je pomladi perspektivni Valentin Roschacher (39), koji je na mjesto državnog tužioca došao prije nekih šest mjeseci. Ovaj Švicarac odlučio je priznati kako su financije gore spomenute terorističke organizacije još uvijek netaknute. Naime, on drži kako je većina gotovine kojom raspolaže al-Qaida pretvorena u trajne vrijednosti, kao što su zlato i dijamanti, što automatski znači kako Osamina ekipa ima novaca za financiranje novih napada, u što vjerujem nitko nije ni sumnjao. Roschacher pretpostavlja kako su ovaj potez financijski stručnjaci al-Qaide povukli još prije napada od 11. rujna.