Ponos i čast

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ponos i čast

Američko građanstvo je ostalo zatečeno i izrazito nezadovoljno današnjom odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora. MOO je dobio američki zahtjev za nošenjem posebne zastave na otvorenju devetnaestih Zimskih olimpijskih igara. Riječ je o američkoj zastavi koja je bila istaknuta na zgarištu World Trade Centra, nakon terorističkih napada. Uz odbijenicu, u MOO-u, rekli su kako suosjećaju s žrtvama, ali da na Igrama nastupaju i mnoge države koje bi zasigurno imale razloga iskazati počast žrtvama nekih drugih tragedija. No, budimo sigurni da će Ameri tu zastavu već nekako iskoristiti. Tako se već zna da će na većini tamošnjih televizijskih programa u petak uoči otvaranja Igara, zastava igrati glavnu ulogu, a u Salt Lake City dolazi već sutra i to u policijskoj pratnji.
Američko građanstvo je ostalo zatečeno i izrazito nezadovoljno današnjom odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora. O čemu je riječ?
Domaćini devetnaestih Zimskih olimpijskih igara su od MOO-a zatražili dozvolu, kako bi pri otvorenju Igara njihovi sportaši mogli nositi posebnu zastavu.
Po njihovoj ideji to bi trebala biti američka zastava koja je bila istaknuta na zgarištu World Trade Centra, nakon terorističkih napada. Zastava je od tada već bila na nekim sportskim događajima isključivo američkog karaktera, na finalnoj utakmici američke baseball lige, kao i na finalnoj utakmici američkog nogometa.
No pravilo je da zastave svih država budu identične veličine, pa su na osnovu toga u MOO-u odlučili odbiti američki zahtijev. Uz odbijenicu, u MOO-u, rekli su kako suosjećaju s žrtvama, ali da na Igrama nastupaju i mnoge države koje bi zasigurno imale razloga iskazati počast žrtvama nekih drugih tragedija.

Amerikanci su ipak tolerantni, pa je tako američka članica MOO-a izjavila da njen narod ipak ima razumijevanja, da je to svjetski događaj i da su oni kao domaćini ipak u ulozi gostiju.
Ipak će oni zastavu iskoristiti. Tako se već zna da će na većini televizijskih programa uoči otvaranja Igara, zastava igrati glavnu ulogu, a u Salt Lake City dolazi već sutra i to u policijskoj pratnji.