Teroristima se loše piše

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Teroristima se loše piše

U vremenima kada su teroristi jedna od najčešćih tema konverzacije, indijski parlament je usvojio poprilično zanimljiv protuteroristički zakon. Toliko je "zanimljiv" da se odmah našao na meti tamošnje oporbe i raznih udruga za zaštitu ljudskih prava.
Indijski parlament danas je izglasao novi protuteroristički zakon, koji policijskim snagama daje mnogo veće ovlasti od onih koje su imali do sada. Nakon što su prijedlog zakona odbili članovi gornjeg doma, indijski predsjednik Narayanan je sazvao sjednicu obaju domova parlamenata. Budući da u donjem domu vlada ima većinu, a i on je brojniji od gornjeg doma, ovim se osigurala podrška vladinom zakonu.
Spomenute ovlasti se uglavnom odnose na promjenu policijske taktike prema osobama koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti. Tako sada policija takve osobe može privesti bez sudskog naloga i držati ih u pritvoru čak do 90 dana. Također sudski proces nije potreban ni kako bi se odobrilo prisluškivanje tih istih osoba čiju imovina prema ovom zakonu od sada policija može konfiscirati bez ikakvoga beda. Sve to pod krinkom lakšeg ispitivanja optuženih te saznavanja podataka, kojima bi se mogle otkriti terorističke mreže.
No indijska oporba, a i mnoge organizacije koje zaštićuju ljudska prava, strahuju od moguće zloupotrebe ovoga zakona, te smatraju kako je on uperen protiv manjinskih naroda. Službeno indijsko povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava se također uključilo u ovu raspravu i izreklo svoje mišljenje da u zemlji već ima dovoljno zakona za borbu protiv terorizma. Smatra se i da će ovaj zakon donijeti više štete ljudskim slobodama, nego li uspjeha borbi protiv terorizma. Neki su otišli i korak dalje, pa su ustvrdili kako se ovaj zakon potiho već primjenuje, misleći pri tome na nedavna hapšenja muslimana, a nehapšenja hindusa u nedavnim vjerskim sukobima.