Sve je bolje kad si malo stariji

Mladen Barbarić

9. listopada 2010.

Sve je bolje kad si malo stariji

„Odrastao sam u sasvim malom mjestu, okruženju neprijateljskom prema svemu drugačijem. Nisam ni znao što je peder, mislio sam da na svijetu ne postoji još netko poput mene ...“ svjedočanstvo je tek jednog od homoseksualaca koji se uključio u projekt „Bit će bolje“, nastalom nakon što su u vrlo kratkom periodu dvojica mladića odlučila oduzeti si život pod pritiskom okoline kojoj se jednostavno nije svidjela njihova seksualna orijentacija

Nakon što se školarac Billy Lucas objesio jer više nije mogao podnijeti maltretiranje školskih kolega koji su ga nemilosrdno ugnjetavali zbog „pederluka“, u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenut je „It gets better project“.

- Nedavno se dogodio sličan slučaj kada se jedan dječak objesio iz istih razloga te sam na internetu postavio link na tu priču. Jedan je čovjek ostavio komentar rekavši kako bi volio da je mogao s dječakom porazgovarati samo pet minuta i reći mu kako stvari postaju bolje nakon srednje škole. To je bila i moja reakcija kada sam shvatio da postoji YouTube i društvene mreže preko kojih možemo direktno doprijeti do te djece i zaobići škole koje ih ne štite, roditelje koji ih žele izolirati i crkvu što im govori da su grešni i poremećeni, kaže kolumnist iz Seattlea, Dan Savage, koji je na internetu www.thetrevorproject.org pokrenuo inicijativu „Bit će bolje“.

Riječ je o internet stranici i YouTube kanalu posvećenom tinejdžerima koji žive pod pritiskom okoline zbog seksualnog opredjeljenja. Poruka je jednostavna - život postaje bolji nakon srednje škole - o čemu svjedoče brojni homoseksualci koji su izgradili „normalan“ život usprkos svojoj seksualnoj „devijaciji“. Njihove poruke pogledajte u video uratku koji slijedi. Prije nego što se i kod nas pojavi neki nesretnik u crnoj kronici, priključujemo se kampanji i obavještavamo sve mlade homoseksualce: da, bit će bolje nakon srednje!