Što policija kaže o "derbiju"

Ivor Car

30. studenog 2002.

Što policija kaže o "derbiju"

Opasno se približio još jedan hrvatski derbi nad derbijima, i to ovaj put u Zagrebu. Koliko li će samo pripadnika uzorne hrvatske mladeži, podijeljene u dvije navijačke skupine, razbijenih noseva prokleti dan kada su odlučili uživati u nogometu? Kako bi takvih bilo što manje potrudit će se policija, koja nas je obavijestila da ....

Na red je opet došao još jedan zagrebački derbi između vječnih protivnika, Dinama i Hajduka. Ne treba ni naglašavati kako je svaki sudar ova dva, inače, nadasve prijateljska nogometna kluba, susret visokog rizika. To znaju svi oni sa splitskim registarskim tablicama u Zagrebu, kao i oni sa zagrebačkim u Splitu. Znači posla za policiju će biti, a da vidimo koji su njihovi planovi.
Zagrebački policajci, kao i njihove kolege koji će na ispomoć doći iz nekih drugih krajeva Lijepe naše, neće dežurati samo na dan derbija, u nedjelju, nego će već od subote nadzirati prilaze maksimirskom stadionu. Ponajprije radi spriječavanja unošenja navijačkih rekvizita kao što su primjerice baklje i dimne.
Kao što je bio slučaj u splitskom susretu ova dva kluba, i u Zagrebu će nedjeljnu nogometnu manifestaciju osiguravati slovima - tisuću, i brojkom 1 000, državnih službenika obučenih u plavu ili zelenu uniformu. Nismo uspjeli saznati koliko će tih istih službenika biti obučeno u nešto elegantnije, civilno odjelo. Neizostavno će biti i odiguranje nekih drugih dijelova grada, pogotovo zagrebačkog centra, uključujući i popularne destinacije za "traženje tovara", kao što su autobusni i željeznički kolodvor, ili zagrebački studentski domovi. Sve to uz prijetnju policijskog načelnika kako se policija neće ustručavati energičnih reakcija. Isti načelnik procjenjuje kako će stadion u Maksimiru biti pun, te kako će se na njemu naći oko tri tisuće najžeščih Hajdukovih navijača. Torcida koja bude dolazila vanrednim autobusnim linijama bit će ispraćena do stadiona od samog ulaska u Zagreb. Ukoliko bude određenih nemira na stadionu tijekom utakmice, kolovođe i najvatreniji će se lako pronaći, jer će policija u suradnji sa stadionskim osiguranjem, svojim skupocjenim kamerama neprestano snimati navijače, pa evo da ih upozorimo da mašu, neka sami izaberu kome, mami, tati ili plavom stričeku.
Sudeći po policijskim pričama i opsežnim pripremama nereda ne bi trebalo biti ni prije, a ni poslije utakmice. No, prosvjetljeni dosadašnjim iskustvima i činjenicom kako je u protekle dvije godine tijekom derbija policija privela oko 240 osoba, sa stopostotnom sigurnošću možemo ustvrditi kako problemi neće izostati i kako će na desetke mladih, krvavih noseva prokleti dan kada su se odlučili otići na ovu utakmicu.