Pij pivo

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Pij pivo

Jučer su u Velikoj Britaniji slavili svi oni koji vole doručkovati uz koje pivo i pogledati neku tekmu. Razlog-od sada to mogu raditi u pubovima, no za svjetskog nogometnog prvenstva u Japanu i Koreji, to ipak neće moći.
Davne 1978. godine Vrhovni sud donio je odluku koju Britanci nikako nisu mogli prežaliti. Tada je odlučeno da je pubovima dozvoljeno otvaranje u ranije sate, samo u slučaju nekih posebnih događanja. U ova posebna događanja tada nije bio uključeno gledanje tekmi na TV-u.
Pubovi se otvaraju u 11 sati ujutro, a veliki broj utakmica Premier lige počinje upravo tada. Dakle problem je jednostavan-nema sjedenja u pubu, pijenja piva i gledanja tekme. Ipak problem je danas riješen. Vrhovni sud odlučio je da i gledanje nogometa postane posebno događanje, pa će se i pubovi zbog tekmi moći ranije otvarati. Ovu odluku suda oni koji će se njome okoristiti, mogu zahvaliti Martinu Goughu, vlasniku jednog bristolskog puba koji je "gnjavio" sud dok nije dobio ono što je htio.
No, jučer je donešena jedna odluka, koja ne ide na ruku onim istim gore navedenim ljubiteljima piva i nogometa. Naime, najviši civilni sud donio je odluku kojom se svim pubovima propisuju velike kazne ukoliko budu točili alkohol navijačima za vrijeme gledanja utakmica svjetskoga nogometnog prvenstva u Japanu i Koreji. Ova odluka nije donesena kao što ste možda pomislili, zbog spriječavanja raznih oblika huliganizma po kojima su Englezi poznati. Donesena je kako bi se spriječio dolazak na posao "pod gasom", jer sve se tekme prvenstva igraju rano ujutro po našem vremenu. Takvu tradiciju nalazimo već u razdoblju prvog svjetskog rata, kada su vlasti manipulirale radnim vremenom pubova kako bi radnike spriječile u nepotrebnom "trošenju snage" potrebne za nove radne pobjede.