Što je novoga?

Ivor Car

19. listopada 2004.

Što je novoga?

Prođe još jedan tjedan, što se Lupige tiče, apsolutno u znaku Zagreb Film Festivala, kojeg, evo, spominjemo već po tko zna koji put. No, nije to sve, jer možemo se pohvaliti i s novom rubrikom, zapravo okovani nuždom prisiljeni smo to nazvati podrubrikom – "Dojam dana", čije ste prvo izdanje već imali priliku vidjeti među našim novicama. Tu je i falsificirana anketa te najava potpuno spremnog novog GostaLupeža

Kao što spomenuh u uvodu, Zagreb Film Festival bio je tema koja se u proteklih sedam dana provlačila kroz skoro svaki naš tekst. Stvarno je riječ o odličnom događaju kakvih Zagrebu kronično nedostaje, pa stoga ne čudi što smo si dali truda, te, kao rijetko tko propratili nadugačko i naširoko svaki od pet festivalskih dana, a ni to nije sve, jer tek će sada krenuti recenzije na tom festivalu viđenih filmova. Uglavnom, među onim što vrijedi izdvojiti, otkako se s ovom novicom nismo vidjeli, svakako su sljedeće novice o ZFF-u: Prvi dan ZFF-a - izgubljeni Lupeži, Drugi dan ZFF-a - pregršt odličnih filmova, Treći dan ZFF-a - najbolji festivalski dan, Četvrti dan ZFF-a - neprolazna ocjena, Peti dan ZFF-a - došao je kraj, te Zakašnjela priča: Lošin film orkestar zapalio kino SC. Stvarno mnogo toga.

Treba spomenuti i novu rubriku, zapravo bolje rečeno podrubriku, koja će se nalaziti među novicama, ali s posebnim obilježjem – "Dojam dana". Rubriku je pokrenuo Dunga (zapamtit ću to), a među novicama će se nalaziti sve dok naš vrijedni webmaster ne složi posebni okoliš za Dungine genijalne ideje. Ne treba zaboraviti niti uspješnice Riječnog raka s kojima se diže iz pepela: Obavezno zaokružite Jadranku Kosor i Lupiga - Top TEN. Sve u svemu, točno 20 tekstova ovoga tjedna, što dakako i nije neki uspjeh, ali od koga je, dobro je. Eh da, umalo ne zaboravih kako se Lupiga uključila u promociju humanitarne akcije Five For Kids, te još jednom apeliram na svakog insana, koji je to u stanju, da odvoji koju paricu za dobru stvar.

Tijekom proteklog tjedna imali smo čast biti domaćini, naoko, bezveznom anketnom pitanju (Od ovih kinematografija najbolja je:), na koje su se mnogi navukli, pa ne čude brojni pokušaji falsificiranja rezultata. Naime, po nekoliko puta su, nama nepoznate osobe, oduzimale određeni broj glasova bosanskohercegovačkoj i dodavali ga srpskoj kinematografiji. Onda su neke druge nepoznate osobe oduzimale određeni broj glasova srpskoj, a dodavale ga bosanskohercegovačkoj kinematografiji. I tako u nedogled. Najbolje je profitirala hrvatska kinematografija koja je u svoj gužvi dobila popriličan broj nezasluženih glasova (pri ovom "nezasluženih" mislim na to da je kod svakog lažiranja, reda radi zbog ravnoteže u univerzumu, dodano par glasova i tom odgovoru). Kako god bilo, ako kome to uopće što znači, evo rezultata: bosanskohercegovačka 43%, srpska 30% i hrvatska 27%.

Ovotjedna anketa će se baviti nezaobilaznom temom u svakom kutku domorodne nam planete – izborima, ali ne ovim domaćim, već izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kojih su nam pune kace. Stavit ćemo vas u ulogu Amera, te ćemo, kako bi vam olakšali izbor, znatno reducirati broj kandidata, na samo tri: Bush, Kerry i 4 asa! Pa sad vi dobro gledajte koja je najpovoljnija varijanta.

Već drugi tjedan za redom pohvalu kupi Dunga (nadam se da nitko neće pitati zašto, jer sasvim je jasno), a pokuda trči za Bozzom, čijem udarništvu nema ni traga, ni glasa, te se može pohvaliti (mislim osramotiti) sa samo jednim tekstom u proteklih sedam dana. Što se tiče najave, moram priznati da nismo uspjeli realizirati za ovaj tjedan najavljenog GostaLupeža, ali obećavam, svečano, da ćemo to učiniti ovoga tjedna, jer GostLupež je tu i samo čeka na neke uobičajene formalnosti.