Sretan rođendan

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Sretan rođendan

Iako ću iskoristiti ovu prigodu da svojoj djevojci čestitam rođendan, moram napomenuti da je na današnji dan rođen i Karol Jozef Wojtyla. Neukima ili onima koji nisu katolici to ime vjerovatno neće značiti ništa, no poznavatelji dobrog Kristovog vojnika Karola znaju da je to današnji Papa Ivan Pavao II. Rođendanska čestitka s malo povijesti i pitanjem do kada će Ivan Pavao moći obnašati ovu izuzetno tešku dužnost...
Karol Jozef Wojtyla, koji je od listopada 1978. nakon što je izabran za Papu, uzeo ime Ivan Pavao Drugi, rođen je u Wadowicama nedaleko od Krakowa 18. svibnja 1920..
Njegovi roditelji, otac Karol, po zanimanju poljski vojni časnik i majka Emilija rođena Kaczorowka, po zanimanju učiteljica, imali su dva sina Edmunda i Karola. Majka Pape Ivana Pavla II. umrla je 1929. godine, kad je malome Karolu bilo 9. godina. Njegov stariji brat Edmund, liječnik po zanimanju, umro je 1932, a otac Sv. Oca umro je 1941. godine.
Godine 1942. osjetivši poziv za svećeničko zvanje ušao je u sjemenište u Krakowu.
Bilo mu je svega trideset i osam godina kad ga je papa Pio XII imenovao naslovnim biskupom Ombija, 4. srpnja 1958., te je za pomoćnog krakowskog biskupa zaređen 28. rujna 1958.. Krakowskim nadbiskupom postao je 13. siječnja 1964., a tri godine kasnije 26. lipnja 1967. papa Pavao VI. imenovao ga je kardinalom.
U noći 16. listopada 1978. izabran je za poglavara katoličke Crkve te je na papinsku službu ustoličen 22. listopada 1978. uzevši ime Ivan Pavao II.
Čovjek je to koji se cijeli život nosio s velikim ideologijama i različitostima drugih vjera. Poznata je njegova borba protiv nepravdi komunizma, kao i njegovo zalaganje za zbližavanje vjera koje su u naravi monoteističke. Njegovi protivnici često mu spočitavaju konzervatizam, no nikako u ne mogu osporiti žar, ljubav i volju pastira koji se brine o svojemu stadu. Poznat je i kao Papa "putnik", čovjek koji je cijeli svoj život putovao u posjetu katolicima i nekatolicima diljem svijeta.
Sveti Otac je održao više od 1.000 sastanaka i audijencija s političkim osobama, uključujući i 36 službena posjeta svjetskih državnika, te preko 500 audijencija i sastanaka s predsjednicima država te više od 177 audijencija i razgovora s premijerima različitih država.
U zadnje vrijeme na njemu se vide tragovi tih putovanja, godina i više atentata koji su izvršeni na njega. Kuk mu je jako bolestan, a sve se više potvrđuju i priče o Perkinsonovoj bolesti koju Papa navodno ima. Ako se povuče prije isteka svog mandata, koji znamo može završiti jedino smrću, bit će to po prvi puta u tradiciji crkve da Papa ode u "mirovinu". Bilo kako bilo, Papi čestitamo rođendan, i neka ga provede kako i dolikuje čovjeku njegovih godina i zdravlja. U miru i bez prevelike pompe.