SPEKTAKL: Neka se obliju šljivovicom uz sevdah, neka prenoće na Vranici, neka se ubiju od pita … Nemojmo ih lagati!

Ivor Car

3. lipnja 2011.

SPEKTAKL: Neka se obliju šljivovicom uz sevdah, neka prenoće na Vranici, neka se ubiju od pita … Nemojmo ih lagati!

Daleko od očiju Lupiginih posjetitelja, na komentarima pod našom novicom u kojoj upoznajemo svijet s metodama obračuna „vodećeg piramidologa“, Semira Osmanagića, s prokletim izdajnicima i nevjernicima, povela se žestoka rasprava i izrodila, možda patetičan, ali svakako dobar materijal za još jednu Lupiginu novicu. Ne želeći da se turiste laže, već da im se pokažu prave vrijednosti BiH, sastavljen je nevjerojatan i potpuno originalan popis onoga što se u toj zemlji mora vidjeti i probati – materijal koji će zasigurno pokrasti turističke agencije. Kako najbolje upoznati zemlju koju svi pamte po svirepom ratu otkrijte pod

Raspravu je započela čitateljica, navodno turistička radnica, kada je napisala „sa mora dovodimo turiste da vide bosanske piramide. Možete pocrkati, ološi!“. Nakon ispucanih desetak komentara, gdje svojstveno razini internetske komunikacije na ovim prostorima, nisu izostale uvrede, u četiri komentara naš je Lupež Dino pokušao predstaviti svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu. Redom je nabrajao što sve vrijedi vidjeti i probati u toj zemlji, želeći pokazati da ta zemlja turističku ponudu treba graditi na nekim drugim vrijednostima, a ne na izmišljenim piramidama. Inače, toliko preporuka na jednom mjestu nismo vidjeli ni na turističkim brošurama o zemlji koju svijet pamti i poznaje samo po zadnjem ratu, garniranom svirepim metodama ratovanja. Pa pogledajte kako je Lupež pokušao predstaviti Bosnu i Hercegovinu, napominjući da su sve „pobrojane stvari neusporedivo vrjednije od lažnih piramida i predstavljaju iskonsku Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja ima šta za pokazati“.


Neka prenoće na mističnoj Vranici

Neka prohodaju po starom gradu Bihaću, neka idu na rafting na Unu, neka krenu brati gljive na Kupreškoj visoravni, neka se prošeću Baščaršijom, neka odu u Jajce, vide vodopad Plive i okupaju se u Jezeru, neka splavare kanjonom Vrbasa, neka otiđu u likovnu koloniju starog grada Počitelja, neka pogledaju kako se skače s mostarskog Starog mosta, neka se spuste do Jablaničkog jezera, neka pojedu pastrmku u pećini kod Konjica, neka odu i na Boračko jezero, neka prenoće na mističnoj Vranici, neka se onda spuste do nedirnutog Prokoškog jezera, a onda džipovima preko planina odu do Kukavičjeg jezera.


Neka pogledaju kako se skače s mostarskog Starog mosta

Neka vide stari kraljevski grad Ključ, posjete franjevački samostan u Fojnici, neka se okupaju u Trebižatu, neka odmore u Neumu, neka se jednu noć obliju šljivovicom uživajući u sevdahu, neka probaju pecati u Neretvi, tamo gdje se rijeka pije golim rukama, neka se popnu na kraljevsku palaču u Bobovac, neka poslušaju Indekse i rano Bijelo dugme, neka čuju o čemu je pjevalo Zabranjeno pušenje, neka se napiju s izvora Kiseljaka, neka odmah i pojedu pogačice s kajmakom, neka se prošetaju drvoredom na vrelu Bosne, neka otiđu brati smokve u Čapljinu, a grožđe u Čitluk.


Neka vide šta je bosanska sofra

Neka skoče do tekije u Blagaju, neka prohodaju do vodopada Skakavac, neka gledaju izlazak sunca sa Čvrsnice, neka upoznaju Mogorjelo, neka se zaprepaste Hutovim Blatom i Ramskim jezerom, neka vide divlje konje po stepama oko Livna, neka probaju i livanjski sir, neka okuse i kupreški, vlašički, vranički, neka se prejedu tufahija, baklava i hurmašica, neka vide šta je bosanska sofra.


Neka odu i na izvor Bune

Neka odu na ćupriju u Višegrad, neka sjednu u hlad bagrema u Trebinju, neka lutaju pustopoljinama istočne Hercegovine, neka odu na Kravice u Ljubuški, neka odu i na izvor Bune, neka pregledaju travničke džamije, neka vide crkvu u Bugojnu, samostane u Gučoj Gori i Kraljevoj Sutjesci, neka rukama piju vodu s tamošnjih potoka, neka se ubiju od pita. Neka otiđu u kanjon Drine, neka se popnu na gradačačku kulu i neka oberu tamošnje šljive, neka probaju ćevape, sogan dolmu, japrak, janjetinu kod Gojka … Imaju turisti milijun stvari koje su bolje, ljepše i poštenije nego izmišljene piramide. Nemojmo ih lagati!

Lupiga.Com