"Šljiva" iliti "Bruise", na demokratski način

Ivor Car

9. travnja 2003.

"Šljiva" iliti "Bruise", na demokratski način

Što je ovo? E, pa to je nešto što bi mogli dobiti i vi, ukoliko ne pripazite što pričate i kako se ponašate. To se može dobiti svugdje, u Bosni to zovu "šljivom", ali ovaj primjer ne dolazi nam iz Bosne, već iz zemlje - gnijezda svjetske demokracije, pretpostavljate: iz Sjedinjenih Američkih Država; a što je to zapravo i tko ga je dobio pročitajte u
U ovoj kratkoj novici želja nam je upozoriti vas na ružne stvari koje vam se mogu dogoditi, bilo gdje i nije nužno da prilikom toga bude "crni mrak", kao što nije nužno ni da za to budete sami krivi. U Bosni to narod zove "šljivom", ali ovdje nije riječ o Bosni pa prema tome ni o "šljivi", već o nečemu što narod u toj državi naziva "bruise". Iako ovoj fotografiji komentar nikako nije potreban, ukratko ćemo vam pojasniti o čemu je riječ.

Imate priliku vidjeti mladu djevojku koja na svom licu ima najveću šljivu koju sam ja ikada vidio. Masnicu je zadobila na antiratnim prosvjedima u kalifornijskom gradu Oaklandu i to, naravno, od strane policajca putem policijskog oružja (iako nije precizirala, pretpostavljamo kako je riječ o običnom produženom pendreku koji je sastavni dio opreme svakog američkog policajca).

Djevojka je željela ostati anonimna, ali je zato ponosno pozirala fotografu agencijske kuće AP. Mi joj želimo brz oporavak, što manje pitanja od strane rodbine i prijatelja o zadobivenoj ozljedi i naravno, da joj se to više nikada ne dogodi, kao i da više nikada ne mora prosvjedovati protiv rata.