Milicija trenira strogoću

Navar Glibotić

5. travnja 2003.

Milicija trenira strogoću

Nakon kraće stanke uzrokovane bolešću, vaš dežurni antiratni izvjestitelj se vratio (već su mu se doma ruke počele tresti od nepisanja). I odmah krećemo na lupanje po policiji (miliciji). A kako i ne bi. Za bolje informiranje (informisanje), kliknite mišem (kompjuterskim) na ...

Antiratni prosvjedi uz mali aditiv antiamerikanizma. Uobičajena svjetska stvar ovih dana (evo, čak se i na Menhetnu zna skupit' pun k... ljudi i pljuvat' Bušmana). No, kakvi bi bili Hrvati kada ne bi bilo nešto spektakularno.
Skupina studenata, za koju se može reći da je malobrojna bila, skupila se ispred Filozofskog faksa. I par njih išlo malo kao protestirati ispred američke ambasade. One od koje su posljednjih tjedana išle otrovne strelice prema našoj vlasti i svima nama, jer, eto, ne podržavamo bombardiranje Iraka, svinje proislamističke.
No, naši policajci, koji su se u ovom slučaju ponašali više kao njihovi prethodnici milicajci, odlučili su da studenti ne mogu nositi maske na licima (što su tijekom najvećih antiratnih demonstracija u Zagrebu već nosili). Možda se milicija prepala da su to prerušene Hezbolahove samoubojice.
I onda je skupina divljaka potpomognuta navučenim službenim uniformama s natpisom MUP na ramenu uletjela među prosvjednike i našorala sedam-osam studoša, kako muških tako i ženskih, te ih priveli u postaju gdje su ih gnjavili do iza ponoći. Baj d vej, za svladavanje skupinice mladih trebala im je i moćna interventna jedinica milicije, naoružana štitovima, pendrecima i kacigama.
Kada su naši jadni demonstranti, koji su vidjeli da RH nije Njemačka gdje se čeka bacanje kamenja na ambasadu da se krene u policijsku intervenciju, pitali "zašto intervencija, hapšenje i ostale blamaže snaga reda i mira(!)" dobili su odgovor da je službena osoba to zatražila. MUP se nije oglasio s odgovorom na pitanje tko je strašno pametni zapovjednik koji je vodio akciju.
Nekoliko zadnjih slučaja policijske (milicijske?), ajmo reć torture, ukazuje na činjenicu da je projekt "policije u zajednici" mrtvo slovo na papiru". Ono o čemu su glavešine policije pričale, u praksi zvuči jako dobro. No, na terenu u plavim uniformama još uvijek korača masa čekića nesklona bilo čemu osim pendreka, čizme i zatvora.