Sex muzej na bombayski

Ivor Car

25. ožujka 2003.

Sex muzej na bombayski

Ukoliko ste Indijac, iako nije nužno da to budete, sex muzej u Bombayu reći će vam sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a bojali ste se pitati. I to na neobičan način, kako za tamošnji tradicionalni odgoj, tako i za zabludjeli "nečegnovogželjni" zapadni svijet, koji nema problem kojeg imaju Indijci, a taj je 4 milijuna oboljelih od virusa HIV-a.
Prvi indijski sex muzej u Bombayu, desetmilijunskom gradu na zapadu te države, mami znatiželjne posjetitelje u svijet koji je tamo još uvijek tabu. Za razliku od svojih "kolega" u zapadnom svijetu ovaj muzej će vas prije educirati nego uzbuditi.
- Ovo nije mjesto gdje ćemo buditi strasti, kaže nam Arvind Shah, doktor i osnivač muzeja. Jer, nastavlja Arvind, muzej "Antaranga" smo osnovali kako bi educirali i davali prave, odgovarajuće informacije.
Arvindov muzej smješten je u zgradi staroj više od stoljeća, nedaleko od "crvene četvrti" i u njemu su uz drevne natpise smještene moderne karikature i modeli koji educiraju posjetitelje, kako o reprodukciji tako i o prevenciji od indijske pošasti, AIDS-a. I zbilja muzej podučava, što zorno pokazuje primjer jednog od posjetitelja. "Po prvi put sam naučio kako se rađa djete", izjavio je 22-godišnji posjetitelj koji oko rađanja djece već ima iskustva, budući je ponosni otac sedmomjesečne djevojčice. Jedan 16-godišnjak pak kaže kako se osjećao neugodno gledajući slike nagih tijela, ali drži kako muzej vrvi pravim informacijama.
Posjet muzeju započinje crtežom zapletenog para u ljubavnom činu i stihovima iz Kamasutre, drevne indijske knjige o ljubavnoj umjetnosti. Obilazak se nastavlja s, među ostalim, glinenim skulpturama seksualnih božanstava, modelima ljudskih spolovila napravljenim od fiberglassa, te skulpturom Adama i Eve u strastvenom zagrljaju.
Posebnu pozornost kustosi su usmjereli ka AIDS-u, od kojega oboljeva sve veći broj mladih Indijaca, usljed nepoznavanja i nekorištenja kontracepcijskih sredstava. Broj oboljelih se ovih dana popeo na nevjerojatnu brojku, od preko 4 milijuna!!! Tako je priča o AIDS-u u Antarangi ispričana putem priča iz stvarnog života, te putem uputstava kako koristiti kondom ili pak ilustracijama virusa HIV-a prikazanog slikom lešinara koji jede ljudsko tijelo. Što još dodati osim da se nadamo da će ovaj muzej svoju misiju uspješno obavljati još dugo, dugo vremena!