Pirati ponovo jašu - pardon, jedre

Božidar Alajbegović

1. studenog 2003.

Pirati ponovo jašu - pardon, jedre

Američki filmski blockbuster "Pirati s Kariba" s Johnny Deppom u glavnoj ulozi, do nedavno je žario i palio svjetskim (kao i onim našim malobrojnim preostalim) kino dvoranama. Istovremeno, Međunarodni pomorski ured izvještava o zabrinjavajućem porastu gusarskih napada na svjetskim morima. Da, dobro ste čuli – gusarskim!
Kako je gusarstvo još uvijek daleko od svoga nestanka s lica Zemlje, svjedoči nam izviješće Međunarodnog pomorskog ureda, koje kaže kako je u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježen osjetan porast oružanih napada na brodove, diljem zemaljske kugle. Točnije, podaci govore o rekordnih 344 napada, što je porast od 27 % u odnosu na prošlu godinu, te najveći broj napada zabilježen od 1991. godine, od kada Međunarodni pomorski ured vodi statistiku o gusarenju.

Prema podacima ureda čije se središte nalazi u Londonu, u prvih 9 mjeseci ubijeno je 20 pomoraca, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo ukupno 6 žrtava.

Najveći broj napada zabilježen je u vodama Indonezije (25 % od ukupnog broja), Bangladeš je na drugom mjestu sa 37 napada, a na trećem Malajski prolaz sa 24 napada. U vodama Ekvadora, Gvajane i Tajlanda smanjen je broj napada, a Malezija ove godine još nije zabilježila niti jedan slučaj.
U izvješću se 36 luka i sidrišta označava zonama visokog rizika kao što su Callao, Chennai, Chittagong, Dakar, Lagos i Manila. Također se navodi da su vode Jugoistočne Azije, Indijskog potkontinenta, Afrike, Južne i Srednje Amerike, Kariba i Crvenog mora područja znatnije izložena gusarenju.  

Međunarodni pomorski ured poziva vlade zemalja da oštrije nego do sada sankcioniraju prijestupe ove vrste, kako bi se utjecalo na smanjenje gusarenja u budućnosti.