Ovako se to radi by Ivić Pašalić

Ivor Car

8. prosinca 2004.

Ovako se to radi by Ivić Pašalić

Predizborne kampanje zbilja su nepresušno vrelo zgodnih poteza i manevara, a posljednji u nizu povukao je Ivić Pašalić, koji je jučer nakon sastanka s ribarima, pokazao koliko je tolerantan i spreman na razgovore. Jašta! Čuvali bi njemu granicu policijski i vojni brodovi, a još bi ih i pomaknuo, jer zna se gdje se predavala štafeta Titu i na čijoj je zemlji portoroški aerodrom

Kao što znate čovjek s dva prezimena, kako ga domaći puk često naziva, Ivić Pašalić predsjednički je kandidat u Hrvatskoj do bola popularnog Hrvatskog bloka i garantirano će osvojiti barem 30% glasova, pa će ako se u predizbornoj kampanji još malkice potrudi možda pobijediti već u prvom krugu. Stoga je zapravo, šalu na stranu, Ivić Pašalić proteklih dana učestalo sazivao raznorazne press konferencije, ne bi li si na taj način osigurao kojih 1 do 2 % biračkog tijela.

Jedna od tih konferencija je i ona koju je održao u utorak nakon razgovora s predsjednikom Ceha ribara Bujštine, Danilom Latinom, koji mu je u očima javnosti valjda trebao omogućiti pokoji glas ribara i onih koji smatraju da se Ivić baš krasno brine za ribare, cijelih 20 dana prije izbora. Dakle, nakon što se sastao s ribarima doktor je pokušao pridobiti i još pokoji glas, ovaj puta desnice (jadna desnica, ne znam kako će izabrati iz te silne ponude), pravim "hrvatskim" napadom u "sridu".

Prvi od "pogodaka" bila je izjava kako se Titova štafeta uvijek predavala u Sečovlju što je, po Iviću, dokaz gdje je to zapravo hrvatska granica. No, ipak, pitanje je da li je to pogodak u sridu, jer kud je baš Tita morao spominjat', tipujući na pokoji glas desnice. Dakako da to nije sve što su novinari mogli čuti, jer odmah nakon toga dodao je doktor i kako se portoroški aerodrom nalazi na hrvatskom području, ali to se, kaže on, nitko od hrvatskih političara ne usudi reći.

Saznali smo i što bi Ivić napravio kada bi postao predsjednik republike nam Hrvatske, što se, naravno, nikada neće dogoditi. Pa slušaj sad: "Kada bih bio predsjednik države, tražio bih poštivanje zaključaka Badinterove komisije, odnosno da granica sa Slovenijom bude kod portoroške zračne luke, a crtu sredine u Savudrijskoj vali čuvali bi brodovi hrvatske policije i hrvatske vojske". Nema sa njim cile-mile, tudi-tukaj, odmah na valu špalir brodova, pa neka se zna i vidi tko je jači.

I za kraj još samo jedna stvar: "Uvijek sam se borio za hrvatske nacionalne interese dok su ostali time samo trgovali", kaže Ivić. S nestrpljenjem očekujemo njegovu sljedeću konferenciju za novinare.