Počinje li novi rat između Južne i Sjeverne Koreje?

Ivan Kegelj

23. studenog 2010.

Počinje li novi rat između Južne i Sjeverne Koreje?

Sjeverna Koreja granatirala je svoje južne susjede, točnije južnokorejski otok Yeonpyeong. Na teritorij Južne Koreje sljedbenici Dragog vođe ispalili su nekoliko desetaka granata, na što je južnokorejska vojska uzvratila najprije stanjem pripravnosti, a potom i vatrom. Pri granatiranju je poginuo najmanje jedan južnokorejski vojnik, dok ih je 13 ranjeno. Svjetski mediji pitaju se: Počinje li rat u Žutom moru, a donosimo izvještaje nekoliko svjetskih agencija koje je objavio Deutsche Welle.

 


Počinje li rat kod otoka Yeonpyeong 

Južnokorejska televizijska kuća YTN izvijestila je da se vojska  Južne Koreje nalazi u stanju pripravnosti nakon napada s područja Sjeverne Koreje, koja je ispalila par stotina granata na otok Yeonpyeong. Riječ je o najozbiljnijem incidentu između ove dvije zemlje, od posljednjeg rata okončanog primirjem iz 1953. godine. Taj rat, inače, službeno nikad nije okončan.  

Prema informacijama medija koji se pozivaju na izvješća glavnog južnokoreanskog zapovjedništva, prilikom granatiranja poginuo je jedan vojnik, dok ih je 13 ranjeno. Na televizijskim snimkama mogao se vidjeti dim iznad granatiranog otoka, a očevici tvrde da je izgorjelo i nekoliko kuća. Stanovnici, njih između 1.200 i 1.300 su sklonjeni u bunkere. Južna Koreja je navodno već uzvratila vatru.


južnokorejski bunkeri na napadnutom otoku 

Otok Yeonpyeong se nalazi na spornoj, pomorskoj granici između Sjeverne i Južne Koreje, proglašenoj od strane Ujedinjenih naroda po završetku Korejskog rata, 1953. godine.
Sjeverna Koreja tu granicu nikada nije priznala. Ovo nije prvi sukob na ovom području, a posljednji se dogodio prošle godine, također u studenom.

Napetost traje već godinama

Odnosi između Sjeverne i Južne Koreje već su godinama izuzetno napeti i to prvenstveno zbog atomskog programa vlade u Pyongyangu. Sjeverna Koreja je svoje atomsko oružje po prvi put testirala u listopadu 2006. godine dok je ono najnovije ispitano u svibnju 2009. Nekoliko mjeseci prije ovog drugog i za sada posljednjeg testiranja, Sjeverna Koreja je prekinula takozvane razgovore šestorice u kojima je sudjelovala Kina, Južna Koreja, SAD, Rusija i Japan.


detalj sa sjevernokorejske vojne parade

Vlada u Pyongyangu je međutim posljednjih mjeseci često signalizirala moguć povratak za pregovarački stol sa spomenutim zemljama. No, usprkos tome, prema navodima nekih američkih stručnjaka, Sjeverna Koreja je prije nekoliko dana najavila završetak novog pogona za obogaćivanje radioaktivnog urana.

Autor: agencije / Željka Telišman (http://www.dw-world.de)