Novosti sa Oktoberfesta

Ivor Car

22. rujna 2003.

Novosti sa Oktoberfesta

Zbilja nije u redu da se svake godine ponavljamo s istim pričama o Oktoberfestu, ali nikako se iz godine u godinu ne mogu riješiti impresije koju na mene ostavljaju ove jedre konobarice u narodnim nošnjama koje bez ikakvih problema nose i po deset jednolitarskih krigli piva. No, problema imaju mnoge djevojke koje pogrešno shvate alkoholizirani pripadnici suprotnog spola.

Vjerovali ili ne impresivne konobarice na Oktoberfestu u tih nekoliko dana, koliko traje svima nam poznata svečanost u Münchenu, postanu bogatije za nekih 5 000 eura. Naravno da to nije njihova osnovna plaća, već izraz njihove snalažljivosti i alkoholiziranosti gostiju koji nemilice ostavljaju eure i eure bakšiša.

U slijedeća dva tjedna Theresienwiese, kako se zove golema "ledina" na kojoj se postavi 14 ogromnih šatora u kojima ne možete naručiti malo pivo već samo litrenjaču, posjetit će oko šest milijuna gostiju.
A što je to novoga na Oktoberfestu? Novoga je da se iz godine u godinu ovaj
happening pomalo internacionalizira što znači da u daljoj budućnosti to neće biti samo festival s bavarskim predznakom i isključivom tradicijom. Primjer te, nazovi, internacionalizacije je činjenica da se uokolo šatora, pa i u samim šatorima sve češće mogu čuti neke nebavarske, pa i nenjemačke melodije.
Ove godine organizatori su odlučili privući što više obiteljskih gostiju, a kako bi to uspjeli valjalo je prvo suzbiti sve oblike seksualnog zločina, što u prvom redu znači smanjiti broj silovanja koja se dogode u ta dva tjedna. Uzevši u obzir podatak kako je 60% od onih 6 milijuna gostiju mlađe od 30 godina i iskombiniravši ga sa puno alkohola, dobivamo potencijalnu bombu.
Neki od gostiju krivo tumače dobru atmosferu u kojoj pripadnice ljepšeg spola često započnu s plesom na stolovima, pa čak i sa svojevrsnim striptiz točkama. Takvu vrstu zabave poneki smatraju otvorenim pozivom na seks. Ponajviše zbog takvog stava prošle godine je zabilježeno 6 silovanja u tijeku trajanja Oktoberfesta, ali prema nekim studijama stvarni broj je 10 do 20 puta veći. Kako bi se taj broj što više smanjio otvoren je "Security Point", mjesto na kojem se pomaže ne samo napadnutim ženama, već i onima kojima je netko prijetio, te im se pomaže da sigurno stignu svojim domovima.
Na samom otvaranju pomoć Security Point-a zatražile su dvije osobe.
25-godišnja djevojka iz Južnoafričke republike imala je problema s mladićem iz Italije koji ju je zgrabio i počeo ljubiti, naravno protiv njene volje.

Što se tiče ostalih problema, policijski glasnogovornik kaže kako se oni pojavljuju već oko 18 sati kada neki popiju svoju kriglu "previše".
Samom poviješću Oktoberfesta vas neću gnjaviti, jer sam to već napravio u jednom navratu, pa ako koga zanima neka klikne na slijedeći link.