Novi-stari Đardin

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Novi-stari Đardin

Prije par godina su u Splitu obnavljali park Emanuela Vidovića i za to utrošili miljon i pol maraka. Problem je što nitko tko vidi park ne razumije u što su to pare utrošene, jer on izgleda skoro isto ko i prije. Ali se zato priča da su mnogi iz tog posla izašli obogaćeni za izvjesne devizne iznose na računima nekih banaka. Jučer nam je u Splitu obnovljen još jedan park. I, za čudo, za istu cijenu...
U Splitu je danas dan grada, a jučer je povodom današnjeg dana grada svečano pučanstvu na korištenje predano više objekata na korištenje. Jedan od objekata je i splitski park-perivoj iznad Zlatnih vrata Dioklecijanove palače.
Službeno zvan Strossmayerov perivoj je 'obnovljen zdušnim i zajedničkim naporom svih članova poglavarstva, bez razlika u stranačkoj pripadnosti', ponosno je na svečanom puštanju u promet rekao HSLS-ovac i predsjednik Gradskog vijeća Petar Krolo te dodao 'ovo je velik dan za Split'.
Obnovljenom Đardinu će se uz gradske poslanike najviše radovati gradske kurve jer im je njegovom obnovom moderniziran glavni radni punkt.
Gradski su se oci još i pohvalili da obnovom Đardinu nije bitno promijenjen izgled, ali je svejedno u projekt utučeno nevjerojatnih 1,5 mil. starih njemačkih maraka. Znakovito je i da se na otvaranju najpoznatijeg gradskog kurvarluka okupila cijela politička elita grada pod Marjanom. Valjda imaju dobre intimne razloge za zadovoljstvo.