NOVA EPIZODA TROKUTA ŠELEBAJ-ČULJAK-GRBIĆ: Prema MUP-u Šelebaj Sellier je očito običan paranoik

Vjeran Grković

13. rujna 2011.

NOVA EPIZODA TROKUTA ŠELEBAJ-ČULJAK-GRBIĆ: Prema MUP-u Šelebaj Sellier je očito običan paranoik

Trebala je Lupiga objaviti pismo Vladimira Šelebaja Selliera, kako bi Ministarstvo unutarnjih poslova krenulo u akciju unutarnjeg nadzora i provjere u pismu svih navedenih inkriminacija na račun ravnatelja policije Olivera Grbića. Nismo ni sumnjali da će unutarnji nadzor otkriti da poduzetnik govori „gluposti“, odnosno da je ravnatelj sasvim čist u ovom slučaju i da ne koristi policiju u privatne svrhe, odnosno, kako Šelebaj tvrdi, „s ciljem zaštite privatnih interesa njegove štičenice gđe. Čuljak“. Dakle, prema snagama reda raspisani poduzetnik tek je jedan obični paranoik

Podsjetimo, Šelebaj Sellier pisao je ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku, još 2. rujna, a tek kada je pismo objavila Lupiga, pa potom za njom gotovo svij domaći mediji, u MUP-u su se odlučili provesti unutarnju kontrolu. Ustvrdit će da su pismo dobili tek dan prije nas. Koliko je provjera bila ekspresna najbolje govori činjenica da je Lupiga objavila pismo u četvrtak, a u MUP-u su se na konkretne provjere odlučili tek u petak i već za vikend, uspjeli su se uputiti u sve događaje koje Šelebaj Sellieer navodi i donijeti zaključak da u policijskom postupanju nema ništa sporno.


"Sve čisto"

U pismu je poduzetnik molio da se zaštite njegova građanska prava, dostojanstvo i imovina, zaključujući da ravnatelj policije očito prekoračuje ovlasti „represivnog aparata“, budući da je u preljubničkoj vezi s njegovom suprugom, novinarkom HRT-a, Dijanom Čuljak. Od uskoro bivše supruge, Šelebaj Sellier, tvrdi, potražuje 5,8 milijuna kuna koje mu je ona navodno „otuđila“ prodajom zajedničke nekretnine. Taj se slučaj nalazi pred sudom, a poduzetnik je u pismu iznio sumnju da Grbić sudjeluje u „otuđivanju „ njegove „značajne imovine“. Žali se potom na „neobično“ postupanje policijskih inspektora u Zagrebu i Zadru, što je, prema njemu, „očito posljedica naloga“ ravnatelja Grbića, s „ciljem zaštite privatnih interesa i demonstracije moći glavnog ravnatelja policije i njegove štičenice gđe. Čuljak, te pokušaja zaplašivanja mogućnostima represivnog aparata“. Iznio je i sumnje kako ga policija prisluškuje, a policija mu je danas uzvratila da je zapravo paranoik, jer nijedan njegov navod „nije utemeljen“. No, pitanje je koliko MUP danas može računati s povjerenjem građana u njihove unutarnje kontrole.


Šelebaju se, prema unutarnjoj kontroli, sve samo pričinjava

U priopćenju koje je MUP poslao medijima tvrdi se da je pismo stiglo tek 7. rujna, dakle u srijedu, te da su ga istovremeno i mediji objavili, nakon čega je ministar naložio unutarnji nadzor i provjeru svih navoda iz pisma. Objašnjava se potom da je unutarnja kontrola „pročešljala“ svu relevantnu dokumentaciju i obavila razgovore s nadležnim policajcima za svaki pojedini slučaj, a njihov se rad može sažeti u četiri točke, koje ćemo na ovom mjestu citirati u cjelosti:

1. Razlog za postupanje policijskih službenika PU zagrebačke i PU zadarske bio je stvaran i zakonski utemeljen, a policijsko postupanje bilo je provedeno po pravilima struke i sukladno zakonskim ovlastima.

2. Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić ni na koji način nije od načelnika PU zagrebačke i načelnika PU zadarske zahtijevao postupanje policije koje bi bilo pristrano u korist gospođe Dijane Čuljak, a na štetu, gospodina Vladimira Šelebaja Selliera.

3. Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić nije naložio niti organizirao poduzimanje posebnih dokaznih radnji (nadzor i tajno snimanje telefonskih razgovora) i tajno praćenje gospodina Vladimira Šelebaja Selliera.

4. Navodi gospodina Vladimira Šelebaja Selliera koji terete glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića ocijenjeni su kao neutemeljeni. 

Lupiga.Com