Prisjetimo se Dijane Čuljak

Ivor Car

7. svibnja 2008.

Prisjetimo se Dijane Čuljak

Hrvatsko novinarstvo svoje dno, na žalost, nije dotaklo danas, već u "davna" vremena kada je za HTV s bosanskohercegovačkih bojišta izvještavao čovjek (?!?) koji se odaziva na ime Smiljko Šagolj. Neki se i danas čudom čude kako to da takav izvjestitelj, koji je svojim prilozima uzrokovao smrt stotina osoba, za svoja nedjela nikada nije odgovarao. Slično se, samo za Dijanu Čuljak, a danas i Šelebaj, pita obitelj nestalih zatočenika iz mostarske "Vranice"

Davnog 10. svibnja 1993. godine u mostarskoj zgradi "Vranica" zarobljeno je desetak boraca Armije BiH. Slikom se za HTV-ovu informativnu emisiju iz Mostara tada javila mlada novinarka Dijana Čuljak, koja je do danas uznapredovala do mjesta urednice na državnoj nam televiziji i koja egzistira zahvaljujući našim skromnim "prilozima" koje joj svakog mjeseca šaljemo putem RTV pretplate. Njene ekskluzivne snimke i iscrpni izvještaj zauvijek su ostali urezani u dušama obitelji tada zatočenih, a od tada nestalih vojnika Armije BiH. U mučnoj potrazi za tijelima svojih bližnjih, obitelji su jučer u Mostaru organizirali tiskovnu konferenciju na kojoj su još jednom apelirali na savjest nekada mlade novinarke Dijane Čuljak.

Iscrpljeni ljudi mole HTV-ovu urednicu da im otkrije istinu o njihovim najmilijim, koje su posljednji puta vidjeli upravo u njenoj reportaži emitiranoj u emisiji "Slikom na sliku", te da se objave i nemontirani materijal. Na takav apel obitelji su se odlučile samo dva dana prije nego što će deset od ukupno 13 pripadnika Armije BiH zarobljenih u "Vranici" biti pokopano, nakon što su poslije 15 godina njihovi ostaci pronađeni u masovnoj grobnici nedaleko Mostara. Kako je izgledao prilog novinarke Čuljak, kojeg se ni u uvodu spomenuti Smiljko Šagolj ne bi postidio, pogledajte na ovom mjestu, a ukoliko se pitate zašto vas uopće podsjećamo na ovo, dat ćemo vam vrlo jednostavan odgovor - da se ne zaboravi i ne ponovi ...