Nikad kraja

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Nikad kraja

Rat u Afganistanu se nakon mjesečnih bombardiranja svega što se može, a i ne može bombardirati, privodi svom kraju. No, sada dolazi do nekih poratnih čistki. Više od 20 000 Paštuna izbjeglo je iz sjevernog dijela Afganistana, a brojka bi mogla iz dana u dan sve više rasti. Paštuni su na sjeveru Afganistana manjinski narod,a većina talibana pripadala je upravo ovoj etničkoj skupini.
Rat u Afganistanu se nakon mjesečnih bombardiranja svega što se može, a i ne može bombardirati, privodi svom kraju. No, sada dolazi do nekih poratnih čistki.
Na današnjoj konferenciji za novinstvo u Kabulu, glasnogovornik Visokog povjerenstva za izbjeglice u Afganistanu izjavio je kako je zabrinut trenutnim stanjem na sjeveru Afganistana. Činjenica koja zabrinjava je ta da je više od 20 000 Paštuna izbjeglo iz tog dijela države. Ta brojka bi mogla iz dana u dan sve više rasti.
Naravno nisu iselili iz čistog mira, već je to iseljavanje posljedica nečega što se događa u svakom ratu bez obzira na geografsko podneblje, a to je etničko čišćenje.
Paštuni su na sjeveru Afganistana manjinski narod, zbog čega su sada, a biti će i kasnije, protjerivani. Većina talibana pripadala je upravo ovoj etničkoj skupini, a kroz povijest Paštuni su se nazivali i Afgancima. Njihova prijestolnica bio je Kandahar, neurbani grad s oko pola milijuna stanovnika.
Paštuni su zapravo velika plemena koja žive na osnovi velike obitelji što bližih, a što daljih rođaka. Podijeljeni su između Pakistana i Afganistana još od doba britanske kolonizacije. Jedan narod dvije države.
Upravo iz te činjenice možemo shvatiti razloge tako velikog afganistansko-pakistanskog prijateljstva.
Zanimljivo je kako je taktika talibana nakon dolaska na vlast bila upravo slična ovj taktici koja se primjenjuje sada.