RAZGOVOR S KOLEKTIVOM "DI SU PARE?": Ćaći je sad najteže, ne smijemo se predati crnim mislima

Ana Benačić

26. kolovoza 2015.

RAZGOVOR S KOLEKTIVOM "DI SU PARE?": Ćaći je sad najteže, ne smijemo se predati crnim mislima

Dugo na hrvatskom satiričnom w/nebu nije osvanulo tako urnebesno sazviježđe kao što je kolektiv zajebanata "DI SU PARE?". Ovi pripadnici postratne generacije lupeža iz Splita već godinama postavljaju iščašene memove na Facebook, ali široj javnosti poznatiji su tek od ove godine, kada su svojim montažama, akcijama i video uracima naglo udvostručili publiku na skoro sto tisuća pratioca, unatoč 100 "unlikeova" dnevno. Probili su se i u mainstream te privukli nešto veću pozornost omladinskih medija, poput portala X-ica, za koji su o Ivi Sanaderu rekli sljedeće:


Jedan u nizu biblijskih motiva (FOTO: Ćaća se vrača) 

"Podsjeća nas na onu biblijsku priču o Josipu, kad su ga braća prodali u Egipat za sitne pare. Isto su napravili Ćaći braća iz HDZ-a. Ako ne vjerujete da je nevin, a mi vas uvjeravamo da je, što će se i dokazat, onda vam bar mora biti žao čovjeka što su ga braća, tzv. njegovi prijatelji izdali i ostavili na cjedilu. Zar ta sudbina ne bi pogodila svakoga tko ima ljudskosti? Kako bi se vi osjećali da vam svi odjednom okrenu leđa i uz to vas svakodnevno pljucaju, a do jučer su vam jeli iz ruke, kleli se u vas i držali vašu sliku u spavaćoj sobi?"


Dok je Kolinda bila u Splitu... (FOTO: Ćaća se vrača) 

Osim što po odabiru tema, duhu i humoru najblaže rečeno podsjećaju na novi val splitskih hip-hopera okupljenih oko Vojka Vrućine i Kreše Bengalke, koji kao da pišu soundtracke za njihove montaže, oni vode i stranice "Garica" te "Ćaća se vrača", sve popularniju grupu podrške utamničenom bivšem premijeru.


Sanader u vrijeme grčkog referenduma, jer "ćaća je uvik bia na strani malog čovika" (FOTO: Ćaća se vrača)

Već neko vrijeme inicijatori su javnih akcija slanja pisama i poklona Sanaderu u Remetinec, polako preuzimajući šampionsko mjesto njegovih javnih branitelja. 

Jedna od poruka ljubavi (FOTO: Ćaća se vrača)

Današnji dan su, primjerice, započeli postavljanjem Belanove pjesme "Sunčan dan", zbog stiha "On(a) danas dolazi iz Zagreba...", međutim, uskoro je uslijedio šok i, kako doznajemo, hitan sastanak administratora. U dopisnom intervjuu dotakli smo se i drugih aktualnosti te tema koje su u fokusu potpisnikâ jednog od najprimjenjivijih komentara u novije vrijeme, koji je ujedno i njihov savjet mladima: "Jebe te se, imaš svoj đir". Ne zamjerajte nešto slobodniji izričaj, van standardnog hrvatskog jezika.


Sa suđenja (FOTO: Ćaća se vrača)

Ćaća se ipak ne vrača. Kako ste dočekali tu vijest i... Što nam je činiti dalje?

- A kako ćemo je dočekat, u tuzi i nevjerici, ali nema veze. Naša borba će potrajat duže, ne smijemo gubit energiju na žaljenje i crne misli, ipak je našem Ćaći u ovom trenutku najteže. Zato mu treba poslat još koju razglednicu da mu podignemo moral i malo svježeg voća da se okrijepi.

Sanader i njegov prika (FOTO: Ćaća se vrača)

Jeste li imali kakav feedback od Sanadera cijelo vrijeme dok mu dajete podršku, ili makar od njegovog prike pravosudnog policajca?

- Nismo, ni od jednog, ni od drugoga. 


Pitanje na mjestu (FOTO: DalmacijaNews)

Kako tumačite činjenicu da ste jedini ostavili traga na Tuđmanovom spomeniku u Splitu, koji je sa onom kockicom pravo potencijalno đavolje igralište? Govorim o naljepnici "Oče, a di su pare?", za koju nije razjašnjeno je li vaše djelo ili djelo vaših obožavatelja.

- Ne znamo tko stoji iza tog (ne)djela.


O krizi u Markovoj crkvi krajem svibnja izvještavalo se iz minute u minutu (FOTO: Di su pare?)

Savska 66 je sve praznija, prijeti joj napuštanje. Kako se taj događaj reflektira na vaš rad?

- Savska 66 nam je u životu bitna kao i nastup Hrvatske na Eurosongu.

Potpis kaže: "Holy mother of god kako nas je naguzilo" (FOTO: Di su pare?)

Kako komentirate izjavu vaše, uvjetno rečeno, heroine Mirele Holy o izbjeglicama, točnije, izjavu da među njima ima i ubačenih terorista?

- Cura je promašila ceo fudbal sa tom izjavom. Ta izjava samo dokazuje na šta je ta cura spremna - prizemno dodvoravanje. Mi još uvijek čekamo kad će se ona udostojit zapalit taj jebeni joint.


Komentar uz sliku: "Evo vam izbjeglica iz Sirije. Sveti Duje. Doša je promicat svoju vjeru. Šta ćemo sa njin? Oćemo ga deportirat? Oćemo ga ispetardirat? A? Jel uopće potriba pitat šta je ispravno? Nije. Zna se šta je ispravno. Triba pomoć ljudima. Odjebite svoje frustracije iz ove zemlje pa bi nam moglo bit dobro." (FOTO: Di su pare?)

Kad je netko od komentatora, ubrzo nakon vijesti o smrti velikog pjesnika, vaš In memoriam prokomentirao sa "Arsen DEADić" - stali ste u obranu slobode riječi i naveli da "Di Su?" dolaze iz srca i bolikurca. Zaista smatrate da nikad nije prerano za tu vrstu zajebancije?

- Nema u zajebanciji rano/kasno, nego samo je li baza ubola ili nije, a taj komentar je bia dosjetljiv.

 
Hrvatskoj omiljeni papa... (FOTO: Di su pare?)

Vama navodno ništa nije sveto pa, recimo, ismijavate i invaliditet pojedinih javnih osoba. Oko koje ste objave na tom tragu imali dileme je li to ukusno ili ne (Đuro Glogoški sa "Svi me gledaju svisoka", Saša Matić i "Ajmo crni"...)?


Baze na račun Glogoškog i Matića, ali ne Freda (FOTO: Di su pare?)

- Ni za jednu objavu nismo imali dilemu. Šta nam taj moment padne na pamet to objavimo, nema tu neke posebne priče.


Uvijek aktualni - o kukastom križu na stadionu (FOTO: Di su pare?)

Kad smo kod svetinja, kakvu ulogu Hajduk igra u vašim životima?

- Hajduk živi vječno, Ćaća i niko više!

DI SU firme? (FOTO: Di su pare?)

Mazanje. Znate iznimno puno o drogama. Kako pronalazite inspiraciju?

- Sport da, droga yes. "Direktor" za žuto... (FOTO: Di su pare?)


"Direktor" za bijelo (FOTO: Di su pare?)


 Također rado viđen gost "bijelog" sektora (FOTO: Di su pare?)

Što je, po vama, izazvalo nestašicu meda?

- Više faktora sa zajedničkim nazivnikom, a to je preustroj i kontrola tržišta marihuane. Tržište meda je ogromno, svi ga udaraju i svi žele dio. Više nećete nigdje vidjeti kako neka baba ili neki pop popuju kako je trava zlo. Dolaze samo pozitivne priče o izlječenjima i dobrim stranama, šta je i normalno, jer trava je lijek. 


Umjesto komentara kliknite ovdje (FOTO: Di su pare?)

Kad će Krešo i Žuvi opjevati Ultru i, po vašem ekspertnom mišljenju, obustavlja li se rat protiv droga za vrijeme tog festivala u Splitu?

Nas više zanima kad će opjevati Vinkovačke jeseni. Šta se tiče obustavljanja rata protiv droge, to pitajte sve one šta su "pali" za vrijeme Ultre.


SVI su drogirani (FOTO: Di su pare?)

Jesam li ja dobro uočila da ste nedavno imali (auto)cenzuru? Naime, ne mogu pronaći sliku Vesne Pusić na koljenima koju ste "ponudili" Islamskoj državi umjesto Tomislava Salopeka.

- Dobro ste uočili, ali nije autocenzura, nego je Facebook uklonia sliku.Pozdrav gradonačelniku (FOTO: Di su pare?)

Definirajte mizoginiju i dajte joj ocjenu od 1 do 10 (1 kao nimalo štetna, 10 kao najštetnija pojava u društvu).

Je li ovo pitanje iz kolokvija sa Filozofskog fakulteta smjer sociologija? Tko ne voli žene, ne voli ni čovjeka. 


Katanić je bila tapetu u svibnju... (FOTO: Di su pare?)

Prethodno pitanje je, naravno, vezano za vaš tretman pojedinih starleta, u prvom redu Ele Dvornik (ono s krumpirom je bilo stvarno degutantno) i Tine Katanić. Ne smatrate li da ste je, bez obzira na njen javni život, dodatno viktimizirali, s obzirom da žena prilikom snimanja tog pornića nije naročito uživala, a po svemu sudeći nije bila ni osobito trijezna?

U Hrvatskoj je praksa - preko pornića do zvijezda. Ne bi bilo fer i čak bi bilo diskriminirajuće da to nismo iskoristili za zajebanciju. Tina bi se sigurno zabrinila da joj nismo dali pažnju, kad je već dajemo toliko bezveznim ljudima.


...i to još uvijek traje. Obrazac je isuviše poznat - Jozo, lik iz pornića, je junak, a ona je drolja. Ovo je "njen komentar" na izbjegličku krizu (FOTO: Di su pare?)

U petak je na Peristilu prosvjed "Recimo ne marihuani i metal glazbi", u organizaciji Božje ruke, što koincidira sa nastupom muzičara u O'Hari čijem se krugovima pripisuje i serija vaših stranica. Igraju li se bogovi sa nama ili se radi o nekoj zavjeri?

- I mi jedva čekamo 28. 8. da vidimo šta se krije iza toga.

Postoji li politička opcija na vidiku koja se vama dopada?

Postoji! Samo Ćaća.

 (FOTO: Di su pare?)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ćaća se vrača