Ne propustite: Interliber 2004.

Božidar Alajbegović

8. studenog 2004.

Ne propustite: Interliber 2004.

Sredina mjeseca studenog svake je godine, pa tako i ove, rezervirana za "Interliber" - najveći sajam knjiga u Rvata. U tekstu koji slijedi predstavljamo vam neka od događanja kojima ćete moći prisustvovati na "Interliberu" (9. do 11.11. Zagrebački velesajam), a upoznat ćemo vas i sa nagradnom igrom koja će neke od posjetitelja sajma obradovati vrijednim nagradama

U utorak, devetog studenog, dakle sutra (ili možda danas, ovisno o tome kad ćete ovo čitati) točno u 13 h slijedi svečano Otvorenje Sajma knjiga, dva sata kasnije (15 h) VBZ će predstaviti svoje novo izdanje, knjigu "Hvala ti, ljubavi", autora Brune Šimleše, a u 18 h (slovima: osamnaest sati), u organizaciji Profil-a, održat će se promocija knjige "Kobno trojstvo", autora Noama Chomskog. U isto vrijeme (18 h) Autorska kuća organizira svečano otvaranje izložbe hrvatske ilustracije za djecu i mlade.

U srijedu desetoga studenog u 12 sati Faust Vrančić će održati prezentaciju Integracijskih Usluga KIS-a za nakladnike – BIP baza, dok u 14 h u organizaciji VBZ-a slijedi promocija knjige pjesama "Zvonjelice für Cvite", autora Tahira Mujičića, a u 15 h Miljenko Jergović predstavlja svoju novu zbirku priča "Inšallah Madona, inšallah". Termin 16 h u srijedu, četvrtak i petak rezerviran je za Poslovno udruženje izdavača i knjižara BiH, koji će predstavljati nakladnike iz susjedne nam BiH, ovogodišnje zemlje-partnera Interlibera, a u sedamnaest sati (iste te srijede) Autorska kuća će predstaviti hrvatske pisce znanstvene fantastike.

U četvrtak 11.11. točno u podne, u organizaciji Naše djece, povodom pedeset i pet godina izlaženja, održat će se promocija dječjeg lista Radost, dok će u isto vrijeme (12 h) VBZ objelodaniti ovogodišnjeg pobjednika natječaja za najbolji neobjavljeni roman kojemu ide nagrada od 100 tisuća kuna. Od 17 – 18 h, u organizaciji AGM-a, Renato Baretić potpisivati će svoju višestruko nagrađivanu i od kritičara i čitatelja hvaljenu knjigu "Osmi povjerenik", a istovremeno će (u 17 h) rukometni trener Lino Červar predstaviti svoju knjigu "Od Učke do Olimpa", u organizaciji Teovizije.

Pretposljednjeg dana festivala, u petak, u jedanaest sati Faust Vrančić prezentira KIS za knjižare i knjižničare, a točno u podne Autorska kuća predstavlja hrvatske pisce za djecu i mlade te promovira biblioteku Novi grafiti. Vrijeme od 17 – 22 h rezervirano je pak za Zajednicu knjižara i nakladnika Hrvatske, dok će od 17 –21 h Grupacija Novi BiH izdavači organizirati predstavljanje autora Miljenka Jergovića, Marka Vešovića, Faruka Šehića, Fadile Nure Haver, Jozefine Dautbegović, Envera Kazaza, Zdenka Lešića, Asmira Kujovića, Amira Misirlića, Selvedina Advića, Veselina Gatale …

Posljednjeg dana festivala, u subotu u jedanaest sati, u organizaciji Biovege, predstavit će se knjige "Pilates obećanje" i "Mirisi i okusi Makronove", a Znanje će s početkom u 11 h i u 14 h organizirati predstavu za djecu Ivane Brlić-Mažuranić: “Kako je Potjeh tražio istinu” u izvođenju Putujućeg kazališta mladih iz Varaždina. Točno u podne Durieux će predstaviti roman "Hansenova djeca" autora Ognjena Spahića, a u šesnaest Alfa će promovirati knjigu "Sindrom napetosti" poljskog autora Janusza L. Wisnewskog. U osamnaest sati bit će svečano zatvaranje izložbe hrvatske ilustracije za djecu i mlade, dodjela nagrade žirija i dodjela nagrade publike, u organizaciji Autorske kuće, a ista će udruga u osamnaest i trideset održati tribinu o položaju hrvatskih ilustratora za djecu i mlade danas.

Osim svega nabrojanog pojedini nakladnici upriličiti će i predstavljanja svojih autora. Tako je zagrebački nakladnik Meandar, priredio zanimljiv program nazvan Dani knjiga koje nikada nećete kupovati na kiosku. Radi se o čitanju Meandrovih autora, koje će se održavati svakog dana sajma (od 09. - 13.11.) na Meandrovom štandu 6 b, smještenom u paviljonu 6. Meandrovi autori čitat će ulomke iz svojih novih djela po ovom redoslijedu:

- utorak 9. 11. u 13 h: Miroslav Mićanović: zbirka priča TRAJEKT

- srijeda 10. 11. u 13 h: Kemal Mujičić Artnam: zbirka priča RAD NA CRNO

- četvrtak 11.11. u 13 h: Jasmin Imamović: roman OBOŽAVATELJ TRENA

- petak: 12.11. u 13 h: Edo Popović: roman PLESAČICA IZ BLUE BARA

- subota: 13.11. u 13 h: Ivana Sajko: drama ŽENA BOMBA

Promocije svojih izdanja upriličiti će također i Profil i to na dva mjesta: na velikoj pozornici u paviljonu 6, te na Profilovom štandu 1D, i to prema slijedećem rasporedu:

VELIKA POZORNICA, paviljon 6:

- utorak 9.11. u 18h: Kobno trojstvo, Noama Chomskog
Predstavljači: Pavle Kalinić i Ivo Banac
Moderator: Ivica Prtenjača

- srijeda 10.11. u 18 h: Šumski duh, Gorana Samardžića
Gosti promocije: Zoran Ferić i Miljenko Jergović
Moderator: Ivica Prtenjača

- subota, 13.11. u 12 h:
Predstavljanje triju naslova iz nove Profilove biblioteke nazvane Velimir Visković bira za Vas:

Odbor za sreću, Pavla Pavličića
Katarina, paun i jezuit, Drage Jančara
Modrobradi, Kurta Vonneguta

Predstavljači: Velimir Visković, urednik biblioteke, Pavao Pavličić i Drago Jančar, autori, Andrea Zlatar i Jagna Pogačnik, kritičarke
Moderator: Ivica Prtenjača


PROFILOV ŠTAND 1D, paviljon 5


- srijeda, 10.11. u 12 h:
Druženje s poznatom televizijskom voditeljicom Uršulom Tolj i potpisivanje njene nove knjige – Šaptalica

- četvrtak, 11.11. u 12 h:
Druženje, predstavljanje i potpisivanje nove knjige – Išmail – beogradskog autora Vladimira Arsenijevića čiji su romani prevedeni na više od 20 jezika.

- petak, 12.11., u 12 h:
Druženje s poznatim književno-kulinarskim majstorom Veljkom Barbijerijem, potpisivanje Kuharskog kanconijera 1 i 2, najava Kuharskog kanconijera 3 te degustacija jela iz knjige

I na kraju, NAGRADNA IGRA:

- organizator: nakladnička kuća SysPrint
- propozicije: pravo sudjelovanja imaju svi posjetitelji sajma Interliber koji ispunjeni kupon za nagradnu igru donesu na izlagačko mjesto SysPrinta do 13.11. u 18 sati. Kuponi će se dijeliti na ulazu za Interliber. Na kuponima treba upisati tražene podatke (ime i prezime, adresu, telefon) i odgovoriti na pitanje navedeno na kuponu.
- nagrade: nagradni fond je ukupne vrijednosti 4.475,55 kn i sastoji se od sljedećih nagrada: LG DR4922V linijski DVD snimač, Mobitel Motorola C550 s kamerom, knjiga Microsoft.NET, knjiga Vražja utroba, knjiga Kuma Slava, brat i krava, knjiga Godine prve-zašto su važne, knjiga Od abecede do žirafe, knjiga Oči na gradeli, godišnja pretplata na enciklopedijski časopis Drvo znanja, godišnja pretplata na časopis Enter.

Javno izvlačenje nagrada održat će se na štandu 1b u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma, 13.11.2004. u 18 h, u nazočnosti tročlane komisije.Imena dobitnika biti će objavljena u dnevnom tisku najmanje osam dana od izvlačenja nagrada.

Dakle, nemoj netko da ne dođe na Interliber! Događanja je bezbroj …