Prozni finalisti Jutarnjeg + pobjednici SC-ovog natječaja 2003. godine

Božidar Alajbegović

8. veljače 2004.

Prozni finalisti Jutarnjeg + pobjednici SC-ovog natječaja 2003. godine

U tekstu koji slijedi otkrit ćemo vam 5 finalista nagrade koju pomno pratimo i još pomnije vas o njoj izvještavamo - nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu. Saznat ćete i koji je dvojac pobijedio na natječaju zagrebačkog Studentskog Centra za najbolji romaneskni prvijenac i najbolju debitantsku zbirku pjesama (iz koje vam čak donosimo i jedan poetski uradak)

Da vas podsjetimo, u natječaju SC-a za najbolji debitantski roman prošle je godine pobijedila  Klonirana mlade Trogiranke Jelene Čarije (kojim se ona čak uspjela ugurati i među 12 polufinalista nagrade Jutarnjeg lista) dok je u istom natječaju u kategoriji prve poetske zbirke, lani nagradu odnio Vlado Bulić sa svojih 100 komada (nekolicinu pjesama iz te zbirke možete pročitati na ovom linku).

Isti je taj Vlado Bulić, uz Radu Jarka i Gordana Nuhanovića sjedio u žiriju SC-a koji je odlučio da su ove godine nagradu zaslužili:

- u kategoriji najboljeg romana:

   Ivana Josić
(rođena u Zagrebu 1978. godine, diplomirala geografiju i neko vrijeme predavala u školama) za roman Dnevnik Mile Horvat
koji vas, po riječima žirija "uvodi u svijet simpatične četrnaestogodišnjakinje i, ako ste stariji, vratit će Vas u dane prvih ljubavi, prvih tuluma… ukratko, u ono vrijeme u kojem ste bili tako mladi, lijepi i pametni. Knjiga podsjeća na Dnevnik Adrijana Molea, dakle namijenjena je mlađoj populaciji čitatelja, što ne znači da je i stariji ne mogu čitati. Dapače, uživat će u ironiji s kojom se četrnaestogodišnja Mila Horvat odnosi prema svojoj okolini (škola, obitelj, prijatelji, grad…).".

- kategorija najbolje debitantske zbirke poezije:

  Mario Brkljačić
(rođen 1966. u Zagrebu, objavljivao u Godinama novim, Quorumu, Republici, Vijencu, g.a.m.a.d.u. i Konturi. Nagrađen na FAK-ovom natječaju za kratku priču) iz čije vam nagrađene poetske zbirke Gledaj me u oči  donosimo jednu pjesmu:


***

samo malo.

 

ovo hoću reći:

ja u potpunosti razumijem

problem nedjelje u modernom svijetu.

 

odlazak na misu

pa u šoping

pa s obitelji kod prijatelja

koji su prvo bili na misi

a malo prije su se vratili iz šopinga.

 

onda muškarci programiraju novi sonyjev tv od metra kvadratnog

a žene se presvlače

i neprestano izlaze pred ogledalo u hodniku.

 

njihove kćeri su zaključane u sobi gdje slušaju novi cd jennifer lopez

i nevjerojatnom brzinom šalju sms-ove svojim pederastim dečkićima.

 

ti sjediš u kuhinji

i zuriš u plastičnog isusa na zidu

koji pak zuri u novčanik ostavljen na frižideru.

*****************


Dakle, to su pobjednici SC-ovog natječaja čiji će rukopisi svoje ukoričenje doživjeti tokom slijedećih mjeseci, a da ispunimo obećano u uvodu, moramo vas još izvijestiti i da su (potpuno očekivano, op.a.) u finale nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu ušli slijedeći autori:

- Daša Drndić - Leica format  (Meandar)
- Miljenko Jergović - Dvori od oraha  (Durieux)
- Marinko Koščec - Wonderland  (VBZ)
- Josip Mlakić - Živi i mrtvi  (VBZ)
- Edo Popović - Izlaz Zagreb jug  (Meandar)

 

Laureata nagrade teške 50 000 kuna doznat ćemo za otprilike 15-ak dana, a u Lupiginoj anketi idući ćete tjedan imati prilike dati glas svome favoritu.