11 kandidata za 100 000 kuna

Božidar Alajbegović

7. listopada 2004.

11 kandidata za 100 000 kuna

Protekle dvije godine vrijedno smo vas izvještavali o tijeku VBZ-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman, pa nema razloga da to ne učinimo i ove godine. Dakle, tekst koji slijedi donosi spisak 11 romana potpisanih šiframa, a koji su, po odluci žirija kojim predsjedava, a tko drugi nego Miljenko Jergović, ušli u uži izbor za VBZ-ovih 100 tisućica kunića

V.B.Z.-ov žiri u sastavu: Miljenko Jergović (predsjednik), Zoran Ferić, Dušanka Profeta, Ivica Ivanišević i Nenad Rizvanović odlučio je da od 108 rukopisa prispjelih na natječaj izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2004. godine u uži izbor za V.B.Z. književnu nagradu ulazi jedanaest rukopisa pod šifrom.

To su:

1. rukopis: Željezni križ pod šifrom autora: Madbubbazenetti
2. rukopis: Baba pod šifrom autora: Idiot
3. rukopis: Plovidba s pehom pod šifrom autora: 3MU200
4. rukopis: Hana reci cvrčak pod šifrom autora: Hana reci cvrčak
5. rukopis: Godina pavijana pod šifrom autora: L.R.C.
6. rukopis: Pukotina pod šifrom autora: Dva mrava
7. rukopis: Prozirnost oka pod šifrom autora: Dreamcatcher
8. rukopis: Cigla, glava pod šifrom autora: Arijel
9. rukopis: Spot pod šifrom autora: Čurunga
10. rukopis: Koljivo pod šifrom autora: Radovan
11. rukopis: Đaur i Zulejha pod šifrom autora: 195

Da podsjetimo, 2002. godine 100 tisućica odnio je Josip Mlakić za svoj roman "Živi i mrtvi", a na prošlogodišnjem V.B.Z. natječaju za najbolji neobjavljeni roman istu su iznos podijelili  Jelena Marković za roman "Escajg za teletinu" i Marinko Koščec za roman "Wonderland".

Ime ovogodišnjeg dobitnika prve nagrade i naziv pobjedničkog romana žiri će objaviti za vrijeme trajanja Sajma Interliber na Zagrebačkom velesajmu.