V.B.Z.-ov laureat prodavat će se na kioscima

Božidar Alajbegović

27. listopada 2004.

V.B.Z.-ov laureat prodavat će se na kioscima

Bliži se veliko finale V.B.Z.-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman, čijem autoru će bankovni saldo biti podebljan za tričavih 100 tisućica kuna. Već sam vas izvijestio o 11 odabranih rukopisa, od kojih je u veliko finale ušlo 6 najboljih. No, osim toga u tekstu koji slijedi saznat ćete i novost iz naslova, a u prilici ćete biti pročitati i mišljenje jednog od članova žirija

...

Pa da ih nabrojimo:

- "Baba" pod šifrom Idiot
- "Đaur i Zulejha" pod šifrom 195
- "Plovidba s pehom" pod šifrom 3MU200
- "Prozirnost oka" pod šifrom Dreamcather
- "Koljivo" pod šifrom Radovan
- "Spot" pod šifrom Čurunga


Roman koji osvoji nagradu V.B.Z.-a tešku 100.000 kuna bit će tiskan u čak 100.000 primjeraka. Naslov romana knjigoljupci će doznati 11. studenoga na Interliberu, a posebno je zanimljivo to što će se knjiga prodavati na kioscima od 17. studenoga po cijeni 24 kune!

Nakon prodaje na prodajnim mjestima Večernjeg lista u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, knjiga će se moći kupiti na brojnim prodajnim mjestima V.B.Z.-a. Taj je nakladnik među onim izdavačkim kućama koje otvaraju nove knjižare ne samo u Zagrebu nego i u Rijeci, Splitu, Čakovcu, Karlovcu, Osijeku i Zadru te Tuzli.

A Nenad Rizvanović, glavni urednik V.B.Z. i jedan od članova žirija u izjavi za Večernji list naglašava kako su ovogodišnji rukopisi najbolji do sada!
“Ono što najugodnije iznenađuje jest visok stupanj uređenosti rukopisa, što je jasan dokaz o "težini" natječaja.” veli Rizvanović i dodaje kako su se “pisci ove godine itekako razigrali i pokazali interes za mnoštvo različitih fenomena, u rasponu od urbanih i suburbanih storija pa sve do Byronovih balkanskih putovanja. Tema rata nije iščeznula, ali romani koji govore o ratu napisani su drukčije nego što su bili pisani dosad ("Baba")”.

Rizvanović ističe kako među rukopisima nije manjkalo niti inovativnih književnih postupaka pa tako primjerice roman "Plovidba s pehom" "na vrlo sofisticiran način razvija intertekstualne veze s romanom "Drugi ljudi na mjesecu" Antuna Šoljana”."

Nenad još kaže i kako je posebno zanimljivo “da su rukopisi međusobno različiti čak i kad se bave istim temama poput teme izgnaništva i prognaništva. Najbolji primjeri za to su "Spot" i "Koljivo". I dok je "Spot" roman koji je po svojoj prirodi tipično postmodernistički, "Koljivo" na zanimljiv način spaja žanrove obiteljskog romana i horrora”.

A ako mene pitate, reći ću vam kako mi se čini da će i ove godine, baš kao i prošle, nagradu podijeliti dva autora ...