Ne glasajte za munafike koji piju rakiju!

Ivan Kegelj

3. listopada 2010.

Ne glasajte za munafike koji piju rakiju!

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opći izbori. Posebna živost zapaža se u bitci za glasove bošnjačkog političkog tijela, u koju se upustio i vlasnik dnevnog lista Avaz Fahrudin Radončić. Tu su, dakako, još i Stranka demokratske akcije sa Bakirom Izetbegovićem te Haris Silajdžić sa svojom Strankom za BiH. Vjerski dostojnici u džamijama sad su na stotinu muka: narodu ne mogu direktno reći za koga da glasa, a svaki reis ima svoga favorita. Prenosimo reportažu objavljenu na portalu Žurnal.info, o vrbovanju vjernika za pojedine političke opcije

Šta li će se na hutbi ovoga petka pričati, raspravljalo se po džematima danima prije "predizborne džume". Prođe petak i džuma pa i dugoočekivana hutba a opet nikome ništa nije jasnije. "Išareti" se da se glasa za sto posto istu politiku, tamo se "išareti" za promjene, ovamo opet za sve samo ne za promjene...

Navodno, nikada u Islamskoj zajednici BiH stavovi o izbornim favoritima nisu bili razjedinjeniji do ove godine, iako je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić u nekoliko navrata sugerisao biračima poželjnu opciju: “Izbori su izvanredna prilika da muslimani, kao građani Bosne i Hercegovine, sudjeluju u kreiranju svog položaja i svoje bolje sadašnjosti i budućnosti”, ponovio je reis Cerić i u intervjuu za Muslimansku informativnu novinsku agenciju, koji je dijelom prenio i Dnevni avaz. Pametnom je i išaret dosta, baš kako počesto kaže i sam reis Cerić.

HUTBA U SARAJEVSKOJ BEGOVOJ DŽAMIJI

"Jel' ono na kraju naibu reis reče da ugodi reisu ili šta. Sad mi ništa nije jasno", pita jedan, a drugi mu glavom odmahnu da ušuti. "De, da prvo nađemo svoje cipele u ovoj gomili pa ću ti reći". Dijalog se vodi ispred sarajevske Begove džamije u petak 1. oktobra, nekoliko minuta nakon završetka džuma namaza.

Džumu je predvodio naibu reis Ismet ef. Spahić, a redovni "slušači" njegovih hutbi vele da do sada nije skrenuo s ustaljenog kursa. Efendija Spahić i dalje "navija" za 100 posto BiH. Upravo zbog toga džematlijama poslije "predizborne džume" ništa nije bilo jasno. Jer čim su klanjali, počeo je ef. Spahić "prosvjetljavati" džematlije pričom o važnosti izlaska na birališta u nedelju. "Ne slažem se s puno toga što predviđa Izborni zakon. Ne slažem se ni ja da glasamo za jedne a onda nam stranke kasnije postavljaju tamo neke svoje ljude", govorio je pred desetinama vjernika u Begovoj džamiji naibu reis Spahić. Veli vjernicima: "Prepoznajte ko je sto posto za svoj narod".

NE GLASAJTE ZA MUNAFIKE!

"Sve je do tada bilo dobro. I jasno", kaže onaj džematlija u Begovoj džamiji s početka priče. "Slušači" i dalje pomno slušaju i sve razumiju. Dobro, sto posto će znati za koga glasati. Potom je naibu reis iscrpno govorio o onima za koje ne treba glasati. "Nemojte glasati za munafike", povišenim tonom reče i napravi pauzu nekoliko sekundi da istakne važnost svoje poruke. Kroz propise Kur'ana i hadise je potom iscrpno tumačio kako prepoznati munafike. "Imate četiri kriterija da otkrijete munafika. Najprije po lažima i licemjerju. Munafik nikada ne održi obećanje. Pogledajte ovu našu vlast. Od onog što su obećali 80 posto su slagali". Nakon ove Spahićeve priče se već pomalo nazire zbunjenost na licima vjernika koji ga pomno slušaju. Pa znači ovi što su bili na vlasti su nas slagali, šta ćemo sad, pita onaj isti pitac s početka priče. Nastavlja dalje ef. Spahić: "Dobro procijenite za koga ćete glasati. A nemojte se bojati ni promjena", uzvikuje pred zbunjenim slušateljima. Sad im tek ništa nije bilo jasno. Kakve sad promjene?

"Ne može naibu reis baš puno odmicati od onoga što govori reis Cerić", kaže nam onaj džamatlija s početka priče. "Nisam ja to baš shvatio da treba da glasam za promjene, nego da je ef. Spahić htio malo da ugodi reisu. Ne može bilesi govoriti sve kontra reisu".

Pri kraju hutbe naibu reis Ismet ef. Spahić posebno potcrta za koga ni pod prijetnjom džehenema glasati ne treba.

"Neki vode stranke a ujutru kad ustanu moraju popiti šljivu ili krušku da prvo sebe povrate u život. Pa kako misle da nas mogu voditi još četiri godine!", odjekuje Begovom džamijom prijekoran glas ef. Spahića. Prigušen smijeh u džamiji. Nije zgodno u Božijoj kući zbijati šale pa i žamor brzo prestade. Dobro je, veli onaj prvi iz dijaloga s početka priče. "Bar nam jasno poručuje za koga da ne glasamo. Ko će više znati. Direktor Gazi Husrev-begove medrese Ljevaković je za Tihića, Zahiragić iz sarajevskog Medžlisa za Bakira Izetbegovića, naibu reis i veliki broj profesora sarajevskog Fakulteta islamskih nauka za Harisa Silajdžića. Reis podržava Fahrudina Radončića. Pa, svaki imam po džematima onda priča svoje ", veli ipak pomalo zbunjen naš sagovornik.

ALI-PAŠINA DŽAMIJA: SVE JE ISTO, SAMO FAHRE NEMA

Nekih kilometar-dva dalje, u Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu, na džumi mnoštvo vjernika. Dosta njih klanja ispred džamije, efendijina hutba putem razglasa jasno se čuje i na ulici. Bez mnogo okolišanja, direktno, efendija počinje s pričom o izborima. Najavljujući treći oktobar, objašnjavajući kako je obaveza svakog muslimana Bošnjaka da glasa upozorava kako je glasanje za “ličnog kandidata, poznanika ili rodbinu” isto što i lažno svjedočenje:

“Glasajte po vlastitoj savjesti. Šta učiniti, kome dati glas?”, pita se efendija i daje jasne upute:

“Prioritet se, draga braćo, daje dvočlanoj većini jer mišljenje većine je važnije od jednog. Allah nikad neće ujediniti ovaj narod sam, Allahova ruka je uz zajednicu, držite se većine. U hadisu se naređuje da se slijedi najveći dio, i to je vaša obaveza.”
Za skeptike koji još uvijek ne vjeruju da je u Ali-pašinoj džamiji na djelu lobiranje za Stranku za BiH i SDA slijedi i dokaz: “Predizborna kampanja iza nas pokazala je da se većina novoosnovanih stranaka više bavila kritikom postojeće vlasti nego predstavljanjem svojih programa i nuđenjem realnih rješenja. Imaju ogromne želje da vladaju i budu izabrani na najviše pozicije na vlasti ali većina nas nije uvjerila da je to od javnog interesa. Nerealnim i mesijanskim obećanjima pretendenti na vlast radije su govorili šta će uraditi nego kako će ostvariti svoje zamišljene ciljeve. Potpuno je neozbiljno mahati parolama o poštenju, pravdi, brizi za mlade i penzionere a zaboravljati na činjenicu da se pravedna vlast ne gradi samo u parlamentima i skupštinama već i u našim firmama koje vodimo, a uposlenicima ne isplaćujemo lične dohotke dok u isto vrijeme sebi i svojoj djeci obezbjeđuje najviše standarde.”

Na kraju hutbe efendija vjernike poziva da izađu ne izbore, da ne prodaju svoj glas:

“Često od vas čujem kako ne znate za koga glasati. Ne vjerujem da će iko razuman koristiti vjeru da vam eksplicitno kaže za koga ćete glasati, ali vi znate, pratite događaje, vidite javne i privatne interese. Oslanjajući se na Allaha, srce će vam reći”, poručuje i utvrđuje gradivo s onima koji još uvijek nisu shvatili da je sasvim svejedno da li će glasati za Stranku za BiH ili za SDA: sve će biti isto, važno je ne glasati za novog potencijalnog lidera u Bošnjaka – Fahrudina Radončića:

“Draga braćo, nakon trećeg oktobra čeka nas četvrti oktobar, i sve će biti isto, djeca kreću u školu, mladi na fakultet...”

DŽEMAT ILIJAŠ: STO POSTO EFENDIJA

Kao što je Žurnal već i objavio u jednoj od reportaža sa predizbornog skupa Stranke za BiH u Ilijašu, efendija iz Ilijaške džamije savjetovao je čak i djecu iz osnovne škole. Novinara magazina Žurnal vlastitim su se očima uvjerili u to na primjeru dvojice dječaka. Na listićima koji su dječaci u dobi od sedam i osam godina dobili od efendije bila su napisana i zaokružena imena članova Stranke za BiH iz Ilijaša. Majka dječaka nije vidjela naročit problem u tome.

DŽEMAT KALESIJA: BOSANSKA STVARNOST U ALLAHOVOJ KUĆI

Podršku jednog dijela Islamske zajednice SDA, sudeći prema posljednjih dešavanjima, ima i u džamiji Kalesiji. Tamo je nakon džume lokalni efendija vjernicima podijelio po primjerak novine Bosanska stvarnost, u javnosti prozvane i “Lažni Avaz” sa sugerišućim naslovom: Prijatelji mafije žele da se bore protiv mafije, u kojima se piše protiv Fahrudina Radončića a u korist vladajućih stranaka.

DŽEMAT TUZLA: BEZ POLITIKE

Tuzlanski efendija Muhamed Lugavić jedan je od rijetkih koji ovu džumu nisu posvetili izborima. Javnost će se prisjetiti i toga kako je efendija Lugavić nakon 27 godina službe na mjestu glavnog tuzlanskog imama razriješen dužnosti glavnog imama zbog sukoba s Islamskom zajednicom u vezi sa klanjanjem dženaze poginulima na tuzlanskoj Kapiji. Iako je dobio drugačije smjernice ipak je pristao klanjati dženazu ubijenim mladićima i djevojkama. Ovog prvog oktobra efendija Lugavić nije rekao ni riječi o izborima već je vjernicima govorio o onome o čemu u vjerskim objektima i priliči govoriti – vjeri.


(www.zurnal.info)