Zašto Frenki podržava Našu stranku?

Ivor Car

15. rujna 2010.

Zašto Frenki podržava Našu stranku?

S obzirom da to uporno ponavljamo, evo sad još jednom – Izbori u BiH opasno se približavaju. Mnogi smatraju da nikada nije bilo važnije ne baciti svoj glas, kao što je to na ovim izborima. Jednako tako mnogi misle da je dosta svrstavanja u nacionalne torove i da je proteklih 18 godina jasno pokazalo da dosadašnji birački prioritet nema smisla. Jedan od takvih je i stari Lupež, Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenkie, koji je odlučio javno lobirati za Našu stranku, čiji je potpredsjednik Danis Tanović i svoju odluku pojasnio sljedećim pismom

Malo što se potpisniku ovih redova, ne Frenkiju, nego meni gadi kao politička scena u Bosni i Hercegovini. Trenutno mi na pamet pada samo još opće stanje u Bosni i Hercegovini, kao nešto što mi se gadi još više. Jasno je kao dan da neće Naša stranka primjetno promijeniti političko stanje u zemlji, ali za par stotina godina možda nekih desetak drugih naših stranaka hoće. Rezultati izbora već su poznati, prije nego li su izbori i održani, a poznata je i agonija koju će proživljavati građani te zemlje naredne četiri godine, pa i daleko dulje. Još ćemo jedan mandat na kafama slušati isprazne priče o „seljacima koji kroje državu glasajući za nacionalne stranke“, o „govnima nacionalističkim koji su na vlasti samo da kradu“, svjedočit ćemo zaklinjanjima u promjene na sljedećim izborima s pregršt „jebavanja majki“ i pozivanjima na linč "primitivaca koji su nas uništili glasanjem za 'svoje'", a sve će se u tom bosanskohercegovačkom zatvorenom krugu opet ponoviti i za četiri godine, na drugim izborima. Rovovi su iskopani, zabarikadirani i nema micanja, sve ostaje na svome – do daljnjeg. No, da vidimo što kaže Frenkie i zašto lobira za Našu stranku …


Vječni buntovnik - Frenkie

Umjetnik  koji je na bilo koji način angažiran , koji se kroz svoj rad bavi problemima u društvu  ili čak politikom, a u ključnom trenutku nije spreman podržati jednu političku opciju  je kukavica. Čemu sva ta priča i lafo borba ako u se u odlučujućem trenutku povučete?  Moje kolege se dijele na dvije grupe: jedni se ne žele miješati u politiku jer smatraju da ne postoji zdrava politička opcija i misle da su svi političari govna, a drugi nastupaju, odnosno podrže onu stranku koja da najviše para. Tako da imamo široku  lepezu muzičara, pa čak i cijenjenih pisaca, koji pjevaju i govore na skupovima i trgovima širom Bosne i Hercegovine i tako od sebe prave budale a od politike pijacu. Mnogi od njih mijenjaju stranke češće nego nogometaši klupske dresove i svoj politički angažman pravdaju  isključivo zbog financijskih razloga. To nam ustvari govori sa kakvim (ne)moralnim kurvama imamo posla.  Ja sam mislio da umjetnik u politiku ulazi isključivo zbog ideala i zbog iskrene želje da doprinese poboljšanju stanja u društvu, ali izgleda da sam se prevario.  Izgleda da etika i estetika ne dolazi kod svih kolega u paketu.

Dugo vremena sam i sam pripadao ovoj prvoj skupini jer sam smatrao da fakat ne postoji partija koju vrijedi javno podržati. Iskren da budem, imao sam poziva od par stranaka čiji politički stavovi se u velikom  dijelu poklapaju sa mojim, no kad smo počeli razgovarati o tome kako bi moja podrška  njima trebala izgledati, priča je brzo došla do kraja, jer se sve svodi na gore navedeni cirkus i pijacu.  Ne znam kako vi razmišljate, al meni izborna kampanja puno govori o samoj stranci.  Drugi bitan faktor za uključenje u politički angažman, svakako treba da bude „tajming“.  Složit ćete se sa mnom da postoji razlika između lokalnih i općih izbora. Ovi drugi su svakako  bitniji  i ključni. Situacija u Bosni i Hercegovini se dodatno  „zakuhala“.  Oštra politička retorika, razne blokade i stagnacije kao i osnivanje novih političkih partija, čine ove izbore još važnijim! Naša Stranka se u tom trenutku  pojavljuje kao svijetlo na kraju tunela. Dolaze sa jednim novim i drugačijim pristupom problemima i sa novom politikom. Ta njihova politika i nije  toliko nova, ona je bila tu svo ovo  vrijeme, samo je niko nije  prepoznao. Znate kad sa prijateljima pričate o nekoj temi i u jednom trenutku jedan od njih kaže ono što svi misle samo se niko toga nije sjetio prije, e to je Naša Stranka.

Valjda smo nakon toliko godina shvatili da od priče „ukidanje-referendum“ nema napretka. Valjda smo nakon toliko godina shvatili da nam  „valja jedni sa drugima“. Istina je da je naša administracija gusta mreža u kojoj se ne zna ko pije a ko plaća, ali nije istina da čak i takva BiH ne može bolje funkcionirati. Nemojte misliti da vam jedan srpski političar može donijeti samostalnu Republiku Srpsku ili da vam jedan Bošnjo može ukinuti istu. Prestanimo upadati u tu zamku.  Ja sam čvrsto uvjeren da NS neće činiti te greške. Zadnju trunku sumnje u meni su ubili kada su odbili da podrže SDP-ov prijedlog o kupovini  „NTV 99“. Tada sam shvatio da neće biti  slijep koalicioni partner ni jednoj stranci i da će  držati do svojih  političkih stavova. Naša Stranka je u meni probudila ono što je Obama probudio u milionima mladih Amerikanaca koji nikad nisu glasali. Probudila me iz sna, pokazala da ima nade i da postoji zdrava politička alternativa. Zbog toga sam spreman da iskoristim svu svoju moć i pomognem njima da taj osjećaj i nadu probude u vama!

Ako se sad pitate koliko su me platili da napišem ovaj tekst,  reći ću vam odmah – 0.00km. Moja podrška dolazi iz čistog uvjerenja. Ja čak nisam ni član Naše Stranke. Ja ih podržavam zato što vjerujem u njih, a takva podrška zna biti jača  od one koju će dobiti od 100 članova.  

Adnan Hamidović - Frenkie