"Natezanje majmuna" u Veneciji

Božidar Alajbegović

30. listopada 2003.

"Natezanje majmuna" u Veneciji

Već je punih šest dana prošlo otkako se na najdražem vam sajtu nismo bavili "natezanjem majmuna", što priznat ćete - nikako nije u redu, pa vam stoga u nastavku donosimo zanimljiv ulomak iz izvrsne, upravo objavljene nove knjige Daše Drndić, naslovljene "Leica format", a koji se dotiče upravo te prijespomenute široko rasprostranjene zanimacije.
"Jednom, kad sam u Veneciji vozila se vaporettom, brodić je prevozio djecu s posebnim potrebama, tako se danas korektno kaže, ali "posebne potrebe" širok su pojam. Skupe cipele mogu biti posebna potreba, skijanje može biti posebna potreba, ljetovanje na Antilima također. Vile s kaminima mogu biti posebna potreba, kupovanje tvornica i hotela, nogomentne utakmice, karnevali, sve to mogu biti posebne potrebe. Potreba da se povremeno pojede komad mesa može biti posebna potreba, da ti djeca budu sita a ne onako isušena, da se radi za plaću, i to mogu biti posebne potrebe. Danas, posebne potrebe vrlo su relativne potrebe, pojam je elastičan.
Djeca u vaporettu bila su djeca s Downovim sindromom. Nekamo su ih vodili, očito, bilo ih je mnogo, čitav razred, možda i cijela škola. Popunili su brodić.
Vozimo se, vozimo, kad, jedan dječak krene masturbirati. Gleda preda se, smiješi se i drka. Putnici trenutačno bez posebnih potreba, okreću glavu i gledaju u nebo. Onda, onome što drka, priključi se još jedan. Pa još jedan, pa još jedan. Dok je vaporetto stigao na odredište, svi dječaci s posebnim potrebama radili su
punom parom, moglo bi se čak reći sinkrono, a dan je bio sunčan i turistički."

Daša Drndić - Leica format (Meandar, 2003.) - str. 290.

Kako se radi o uistinu izvrsnom esejističkom, fragmentarnom, asocijativnom književnom djelu, obećavamo vam da ovo ni u kojem slučaju nije jedini ulomak kojeg ćete iz knjige Leica format na ovom mjestu imati prilike čitati.