Previdom auto nazvali Buick "Drkica"

Ivor Car

24. listopada 2003.

Previdom auto nazvali Buick "Drkica"

Znate li koliko jedna gigantska automobilska tvrtka uloži novaca kako bi njen novi automobil dobio što bolje ime? Mnogo! Nevjerojatno mnogo! Upravo zbog toga držim kako je krajnje stravično kada neka tvrtka svoj automobil previdom nazove, recimo to u slobodnom prijevodu "natezati majmuna" ili "baciti ga u nesvijest" ili "drkica", što su naravno redom maštoviti izrazi za masturbiranje.

Vjerujem kako ste svi čuli za General Motors Corp (GM), te da znate kako je to vodeća automobilska tvrtka u svijetu, a da se i u takvoj tvrtci mogu dogoditi pogreške svjedoči nam novica koja kaže kako su u upravi GM-a odlučili promijeniti ime svom novom modelu automobila nazvanom Buick LaCrosse. Promjena imena odnosi se isključivo na područje Kanade, dok će u ostalim dijelovima svijeta automobil svoj "život" nastaviti pod starim imenom. U upravi su takvu odluku donijeli saznavši kako u kanadskom Quebecku ime njihovog automobila u slengu označava masturbaciju.

Jedan od postiđenih predstavnika tvrtke, koji je insistirao da njegovo ime ostane neobjavljeno, izjavio je kako je ova pogreška uzrokovana nepažnjom, te da ne zna kako je uopće do ovakvog previda u njihovim istraživačkim timovima moglo doći. Zaista, čudimo se i mi, jer već pomnijim pregledom rezultata prikazanih na Google-u prilikom upisivanja pojma LaCrosse možete vidjeti u koje svrhe se koristi sporna riječ. Predstavnici GM-a u Kanadi užurbano rade na stvaranju novog imena za trenutno, u Kanadi, bezimeni automobil koji bi slijedeće godine trebao izaći na tržište te zamijeniti model Buick Regal.

Stariji pamte još jednu sličnu pogrešku u GM-u, onu iz davne 1970. godine kada su izvezli svoj Chevrolet Nova u Meksiko i u neke druga zemlje španjolskog govornog područja, a zapravo riječ Nova na španjolskom znači "ne ide". Usprkos imenu taj model se prodavao vrlo dobro.