NAPAO UČITELJICU ZBOG ZDRAVSTVENOG ODGOJA: 'Vi ste nitko i ništa, negirate Boga i mog sina vodite na krivi put'

Vjeran Grković

9. travnja 2013.

NAPAO UČITELJICU ZBOG ZDRAVSTVENOG ODGOJA: 'Vi ste nitko i ništa, negirate Boga i mog sina vodite na krivi put'

„Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobijete otkaz i da više nigdje ne radite“, riječi su roditelja djeteta koje pohađa treći razred osnovne škole. Uputio ih je učiteljici svoga djeteta smatrajući da ona zagovara Darwinovu teoriju evolucije i negira Boga koji je stvoritelj te njegovog sina vodi na pogrešan put. U pismu koje je učiteljica poslala strukovnom portalu nastavnici.org objašnjava da je roditelj, inače član jedne konzervativne vjerske zajednice, zahtijevao od nje da njegovog sina pusti sa satova zdravstvenog odgoja i upiše mu neopravdane sate, a kada je to odbila uslijedilo je vrijeđanje i maltretiranje inspekcijama

Učiteljica se opširnim pismom obratila portalu nastavnici.org pitajući za savjet i tražeći način da u ovom neobičnom slučaju i ona ostvari svoja prava, budući ju je roditelj osim inspekciji ministarstva prijavio i Državnoj pravobraniteljici za djecu. U svemu, čini se, najviše stradava dijete koje je, inače odličan učenik, a učiteljica se pita hoće li ubuduće uz uobičajene kvalifikacije za mjesto nastavnika biti potrebno i da se nastavnik izjasni kao vjernik kako bi roditelji imali povjerenja u njegov rad. Njeno pismo prenosimo u cijelosti ...


(FOTO: sutra.ba)

Ne znam komu se obratiti, pa sam odlučila svoj slučaj iznijeti vama. Radi se o klevet i uvredi časti te prijavljivanju nastavnika Prosvjetnoj inspekciji za djelo koje nije počinjeno.

Nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice koja djeluje u okvirima Katoličke crkve, ultimativno je zahtijevao da ja (kao učiteljica) pustim sa nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu za taj sat upišem neopravdane sate. To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu, zastupljenost po njemu spornih sadržaja, svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama.

Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati potcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru kojeg gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: „Vi ste nitko i ništa“, „Žao mi je što sam vas ikad upoznao“, „ Ja svom sinu govorim da nije ona kriva što je takva“, „Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobjete otkaz i da više nigdje ne radite“.

Na primanju roditelja, ustao se i rekao da on „nema što sa mnom razgovarati“ i napustio prostoriju. Okidač je bila moja izjava na primanju roditelja da radim u državnoj školi u kojoj sam dužna slijediti naputke Ministarstva a ne Crkve, te da iz tog razloga neću njegovo dijete puštati iz učionice za vrijeme zdravstvenog odgoja. Također sam objasnila da to jednostavno ne smijem učiniti jer sam odgovorna za njegovo dijete za vrijeme nastave.

U tužbi zbog koje Vam se javljam, ovaj otac navodi da ja „zagovaram Darwinovu teoriju evolucije“, da „negiram Boga koji je stvoritelj i da njegovog sina vodim na krivi put“. Dijete je usvojeno i romsko je dijete, što je bitno za ono zbog čega me roditelj tuži, a tuži me za diskriminaciju, za sustavno šikaniranje i huškanje djeteta protiv roditelja. Baš naprotiv, nikada ga nisam dovela u situaciju da se osjeća drukčijim, jer ga tako ne doživljavam. Upravo zbog toga bila sam šokirana kako me njegov otac može tako etiketirati i prozivati. Radi se o kleveti i laži izmišljenoj kako bih imala problema u školi kao zajednici i kako bih bila kažnjena za ono što jesam, a po njemu ja sam, citiram: „Nitko i ništa. On me plaća! Žena sam i zato moram slušati !!!“

Mislila sam da će ostati samo na tim verbalnim prijetnjama, ali on me je tužio i poslao mi inspekciju. Inspektorica je bila u nadzoru, i kao slučajno, tog dana učenik nije bio u školi. Dakle, Inspektorica je mogla provjeriti moju pedagošku dokumentaciju i procijeniti moju kompentenciju za izvođenje nastave, ali ono zbog čega me dotični tužio, nije mogla provjeriti. Ja njegovu prijavu smatram kaznenim djelom, klevetom, napisanom i potpisanom, pa se pitam je li normalno da on za to ne odgovara i ne snosi nikakve sankcije. Ja sam potpuno nemoćna i nisam pravno zaštićena u ovakvim slučajevima. Inspektorica je imala na uvid moje administrativne sposobnosti i mogla je provjeriti moje profesionalne kompentencije, ali ovo zbog čega sam izložena nadzoru, nije mogla. (Usput, inpektorica je bila profesionalna i korektno je obavila svoj zadatak.)

Živimo u 21. stoljeću i ne mogu prihvatiti lov na vještice kao nešto normalno, zato se obraćam vama, kao nekome kome bi bilo u interesu zaštititi nastavnika. Radim pod stresom. Bojim se tog roditelja i bojim se za svoju sigunost jer on i dalje dolazi na primanja i roditeljske sastanke, ostale roditelje huška protiv mene i ne znam što napraviti. Tražim zaštitu jer on je vođen mržnjom i ne mogu predvidjeti njegove poteze. Sve što je napisao o meni je izmišljotina. Ne vidim ni motiv ni cilj za njegove postupke.

Kako se braniti protiv nečega za što sam optužena, a što nema veze sa mnom i što nisam napravila? Osim rada u školi, radim i u radionicama sa djecom i ne mogu dozvoliti da se moje ime povezuje uz zlostavljanja i diskriminaciju. Najgore od svega, sada i dijete pokazuje znakove zbunjenosti, nepoštivanja i straha, a ja više ne znam kako ponovo zadobiti njegovo povjerenje. (Ono nije za ništa krivo. Radi se o pristojnom i odličnom učeniku trećeg razreda sa kojim do sada nije bilo nikakvih problema.)

Jutros sam dobila informaciju da me je dotični gospodin tužio i Državnoj pravobraniteljici za djecu i opet očekujem inspekciju. Sve bih to podnijela kada bih znala da će i on biti provjeren jer ovakvim ponašanjem dovodi se u pitanje kako je uspio dobiti dvoje djece na usvajanje i vrši li i on nasilje nad njima kada ih prisiljava obaveznim višesatnim vjerskim molitvama? (Učenik je nakon povratka sa praznika, kada je trebalo opisati neki doživljaj, rekao da on „nema o čemu pisati jer se on stalno moli“.)

Krši li on moja ljudska prava? Hoće li u buduće uz sve ostale kvalifikacije biti potrebno da se nastavnik izjasni kao vjernik da bi steko pravo raditi u struci tj. da bi roditelji imali povjerenja u njegov rad? Kako je moguće da mi roditelj postavlja uvjete što ću i kako tumačiti na nastavi, a što ne?

Da rezimiram, jesam li ja optužena za Darwinovu teoriju evolucije, i ako jesam, kako da dokažem da u tome nisam sudjelovala? Ovo spada u domenu zlostavljanja nastavnika od strane roditelja i trebalo bi nas bolje pravno zaštititi. Pri tome mislim da odgovornost za rješavanje ovakvih situacija trebaju preuzesti škola i Ministarstvo, jer zaista je besmisleno da se nastavnka dovodi u situaciju da vodi privatne bitke s roditeljima zbog njihovih vjerskih i inih svjetonazora.

U Pravilniku se navode učenička prava i dužnosti, navode se roditeljska prava i dužnosti, ali za nastavnike su predviđene samo dužnosti.

Znate li kome se i kako obratiti za pomoć? Imam li ikakvih prava?

Unaprijed se zahvaljujem.

Učiteljica RN

Lupiga.Com