Najjača vijest dana

Ivor Car

14. siječnja 2004.

Najjača vijest dana

Zbilja je zanimljivo što to sve može biti vijest, kao i kakvih sve vijesti ima. Upravo o jednoj takvoj vijesti govorimo u ovoj novici. Mislite li stvarno kako postoji vijest naslova "Bijesna lisica na sinjskom području"? Postoji, postoji, kako da ne. U Čaporicama, kod Klarića u dvorištu, i to se "pobila" sa njegovom kujom i izvukla deblji kraj. Od svih vijesti koje sam danas vidio, ova je "najjača"

Pročitao sam danas dvoje dnevne novine, potom prelistao jedne tjedne, pogledao dva TV Dnevnika i preslušao nekoliko TV vijesti iz par europskih država, a potom i posjetio pokoji web portala i od svega mi je u oči upala samo ova vijest. Neću reklamirati portal na kojem sam vijest pročitao, već ću vam samo reći otkud nam dolazi ta vijest. Iz HINA-e, naravno, baš kao i stotinjak drugih koje svakodnevno izbacuje najveći tvorac vijesti u Hrvatskoj. Njihovi kriteriji drže se vrlo kompliciranog ključa, koji omogućava da se u toj novinskoj agenciji pojavljuju i iznimno lokalne, do bola ograničene vijesti, kao što je i ova koju sam ja odabrao. Neću ulaziti u rasprave, treba li uopće nekome ova vijest ili ne, samo ću reći kako se držim one "od viška glava ne boli".

Dakle, sigurno vas ne zanima, kako je u Čaporicama kod obitelji Klarić u dvorištu bijesna lija napala malu štenad i kako ju je zbog toga njihova mater, kuja dakle, zadavila, ali svejedno ću vam tu vijest dati na uvid.

Još samo jedna zanimljivost i napomena. Obratite pozornost na obilje prekrasnih narodnih izraza, među kojima je najzanimljiviji onaj u petoj rečenici - izraz "dolazila". Taj se, naime, upotrebljava u planinskim krajevima kada zimi divlje zvijeri ulaze u naselja u potrazi za hranom, pa tako kada je velik snijeg, seljani podno obronaka Vranice kažu - Dolazi'će nam i've zime, 'oće, 'oće. Odoh ja daleko od teme, daleko od najjače mi vijesti dana:

"U triljskom naselju Čaporicama otkrivena je bijesna lisica koju je u dvorištu obitelji Klarić u sukobu s kujom i njezinom štenadi zadavila kuja.

Naknadnom analizom je utvrđeno da je ta lisica bila bijesna pa je sinjska Veterinarska stanica uz odobrenje vlasnika štenad eutanizirala i sanirala teren. Kuja je redovito cijepljena od bjesnoće pa je sada na promatranju.

Vlasnik psa i njegova kći koji su bili u dodiru sa psima (kujom i štenadi) odmah su poslani u Zavod za javno zdravstvo u Splitu gdje su obrađeni i cijepljeni od bjesnoće.

U sinjskom zaseoku Pavićima ubijena je lisica koja je dolazila više dana, ali kako je pokazala analiza, nije bila bijesna.

Upravitelj Veterinarske stanice u Sinju Ivo Gaurina upozorava na oprez i poziva vlasnike domaćih ljubimaca da ih cijepe, uključivo i mačke, jer mogu prenijeti zarazu od lisica kojih je u cetinskom kraju sve više, ističe Gaurina."