Najbolje klupske ulaznice ikada by Božesačuvaj

Ivor Car

3. lipnja 2005.

Najbolje klupske ulaznice ikada by Božesačuvaj

'Božesačuvaj' iznimno je duhovit autorski dvojac, čije zajebancije, upakirane u fenomenalna vizualna rješenja, govore o domaćoj nam stvarnosti, što kojekakvi još uvijek smatraju uvrjedljivim i nepoćudnim. Radi se o studiju koji je između brojnih, slobodno se može reći, remekdjela, dizajnirao i najbolje klupske ulaznice ikada. Riječ je, dakako, o ulaznicama za zagrebačku 'Jabuku' - 'Sto marona' 2X, 'Deset čuna' i 'Dvajst čuna'


Web stranica "instituta za grafički dizajn" Božesačuvaj svakako je mjesto koje trebate posjetiti, jer osim ulaznica za "Jabuku" koje ćemo ovdje podijeliti s vama, na njihovom sajtu ima zbilja zanimljivog materijala, koji će definitivno razgaliti dušu svakom Lupežu koji ne vjeruje u frazu "kontraverzan" - frazu koju su podmetali ovome dvojcu (Albino Uršić - Bino i Boris Kuk - Boro), pogotovo za vrijeme prvog kruga "diktature" HDZ-a. Početak djelovanja ove "tvrtke" upravo se pogodio s mračnim ranim devedesetim kada neke od njihovih zajebancija kroz koje progovara takozvani jezik zbilje, upakiran u fenomenalna vizualna rješenja, nikako nisu bile pogodne. U prvom redu politički, što se u domaćem nam mentalitetu vrlo brzo prenese i na likovne i ine kritičare koji se nalaze mjerodavnima javnosti govoriti što i kako treba biti.

No, na ovom mjestu smo već otišli predaleko od prvotne koncepcije ove novice, koja je bila vrlo jednostavna - prikazati ulaznice za još uvijek kultni zagrebački klub "Jabuku", što će definitivno u nekima od nas prizvati sjećanja na neka prošla i, usprkos svemu, dobra vremena. Riječ je o legendarnim ulaznicama - 'Sto marona' 2X, 'Deset čuna' i 'Dvajst čuna', kojih se rado sjećamo, a neke od njih ponekim izletom u "Jabuku" i dalje srećemo. Kad smo već kod "Jabuke" vrijedi još samo spomenuti kako su upravo zbog plakata rađenih za ovaj klub, u dva navrata Božesačuvaj završili na sudu, budući su njihovi uradci vrijeđali koječije osjećaje.

 


Sto marona

 


Sto marona po drugi put

 


Deset čuna

 


Dvajst čuna