Mujo kuje konja po polumjesecu by Boris Dežulović

Vjeran Grković

17. studenog 2011.

Mujo kuje konja po polumjesecu by Boris Dežulović

Imaju ljudi taj običaj da ih neke stvari teško isprovociraju. Nema tome toliko dugo da su Srbiji ustali na zadnje noge zbog reklamne kampanje Hrvatske turističke zajednice, koja je Hrvatsku reklamirala kao zemlju 1.244 otoka. Naime, navedeni broj otoka zapravo je obična provokacija, jer kako inače objasniti da su Hrvati baš izabrali brojku identičnu broju UN-ove rezolucije o Kosovu. U novoj kolumni Boris Dežulović objasnit će kako nastaje patriotska paranoja u kojoj je i znak Univerzijade ustaška provokacija, kao i kako su neki na TV grafici prijenosa utakmice BiH – Portugal otkrili mučku provokaciju – bijeli polumjesec


I onda, đe god pogledam, polumjeseci i Osmanlije. Tursko-ruski rat, 1876, Ardahan, kavkaski front. Noć, polumjesečina, a sve oko mene Turci, mali, ovolišni, pa mi zuje oko glave

Listam nekidan u dva iza ponoći novine po internetu, pa tražim banjalučki portal Fokus da čujem neki novi vic. Ima Fokus.ba taj običaj, u gluho doba noći objavi vic.

Elem, "svi oni koji su utakmicu BiH - Portugal pratili preko malih ekrana ostali su zapanjeni kada su odmah pored natpisa reprezentacije Bosne i Hercegovine vidjeli ni manje ni više nego - bijeli polumjesec. Gledaoci su tako u grafičkom dijelu, odnosno na dijelu ekrana predviđenom za rezultat i vrijeme, mogli zapaziti rezultat 0:0 uokviren u dva polumjeseca, s jedne i druge strane, bijeli i crveni, s tim da je crveni polumjesec, pored Portugala, bio gotovo nevidljiv".

Nisam ja to baš najbolje shvatio, pa mi je Fokus.ba dao i takozvani screenshot, na kojemu se - stvarno - vidi grafika u zaobljenim okviru, pojačanom malo s obje strane tako da je pored naziva obje reprezentacije ispalo nešto poput zagrade. Ili barem nešto što bi na zagradu asociralo svakog funkcionalno pismenog, nekog, dakle, s barem osam godina škole i dovoljno slobodnog vremena za bacanje i asociranje. A svakog funkcionalno nepismenog - na znakove i simbole koji se ne uče u školi, već iz udžbenika patriotske paranoje, u kojima je znak Univerzijade ustaška provokacija, "plus" na bateriji križarski simbol, a zagrada turski polumjesec.

"Upućeni smatraju da je sport u BiH opet ostao po strani", kaže dalje Fokus. "I dok se veliča Osmansko carstvo, koje je i prvi put upotrijebilo crveni polumjesec, ni manje ni više nego u tursko-ruskom ratu 1876. godine, s druge strane nam na BHT-u oči bode bijeli polumjesec. 'Želimo vjerovati da ljubavi i širokogrudnosti imaju i za nas, pa se nadamo da će BHT ne samo po prvi put prenositi neku utakmicu reprezentacije Srbije nego i da će okvir namijenjen za rezultat i vrijeme smjestiti između dva dvoglava orla', stav je upućenih iz RS-a."

Više od četrdeset godina ja, neupućen, eto, mislio kako se između zagrada kriju objašnjenja poruka (da tome zapravo i služe), da bih na kraju od "upućenih iz Republike Srpske" saznao da su one same skrivena poruka. Svašta živ čovjek sazna od upućenih. Pa onako neupućen poželi da i njega upute u tajne svoje upućenosti. Gdje su, tko su i odakle su, zaista, ti "upućeni iz RS-a"? Okej, "upućeni" su "iz RS-a", ali gdje, i tko im potpisuje uputnice? - to bih ja, eto, volio znati. Jer meni, ovako neupućenom u tajne tursko-ruskog specijalnog rata, izgleda kao da su iz RS-a upućeni na psihijatriju.

- Koliko često vam se to događa? - pita ih onda u klinici netko upućen u te stvari.

- Svake dvije sedmice, otprilike - odgovori urednik Fokusa. - I onda, đe god pogledam, polumjeseci i Osmanlije. Tursko-ruski rat, 1876, Ardahan, kavkaski front. Noć, polumjesečina, a sve oko mene Turci, mali, ovolišni, pa mi zuje oko glave. Ja lijevo, Turci za mnom. Ja desno, Turci za mnom. Ja onda hoooop, ovako, a oni hap, pa nizbrdo. Đe ste sad, Turci, vičem ja, a oni đe? Sakrili se u zagrade. Ja se onda pravim lud, prođem kraj (Turaka) ko kraj (turskog) groblja, pa se naglo okrenem i hoooo, kad njih niđe, ostala samo dva polumjeseca! Đe ste,(    ), vičem ja, a cijeli televizor zelen! Ko zastava Libije mi televizor! A Ronaldo me pita da što sam tužan. Kako što?, vidi reko rezultat. Koji rezultat?, kaže on. Kažem ja: 3:3, svako po tri, ode Bosna na prvenstvo. Kako?!, pravo se zaprepastio Ronaldo. Čuj, kako?, reko ja, šest dijeljeno dva, pa računaj.

- I tako, kažete, svake dvije sedmice?

- Aha. Svakog polumjeseca.

I ostala bi ova kretenska epizoda iz Fokusa tek crtica u jednom zdravstvenom kartonu, da se nije odmah na nju nakačilo sve što u Bosni i Hercegovini misli svojim dupetom, i da nismo tako saznali koliko je ovaj umni poremećaj uzeo maha. "Polumjesec na ekranu!", proširila se alarmantna vijest kao Srbija nakon tursko-ruskog rata, "Toliko o BHTV", rezignirano zaključuje i mladi, moderni, progresivni Poskok u terminalnoj fazi kliničke paranoje, fokusiran.ba na drsku provokaciju bošnjačkih bašibozuka usred nacionalne televizije. Kud Rajko Vasić okom, tu oni poskokom. Pa ravno na policiju.

- I dok se veliča Osmansko carstvo, koje je i prvi put upotrijebilo crveni polumjesec, ni manje ni više nego u tursko-ruskom ratu 1876. godine, s druge strane nam na televiziji oči bode bijeli polumjesec! - još vidno uzbuđen govori urednik Poskoka.

- Nije moguće! - trgnuo se dežurni u stanici, pa dohvatio plajvaz i tefter. - I šta kažete, u televizoru Turci?

- Aha. Mali, ovolišni. A u grafičkom dijelu, odnosno na dijelu ekrana predviđenom za rezultat i vrijeme, rezultat 0:0 i polumjesec! Pravi, osmanlijski polumjesec sa zvijezdom, usred prijenosa!

- Nevjerojatno. A tko je uopće igrao?

- Hrvatska-Turska. Zamislite!

To se, eto, dogodi kad "sport ostane po strani", a televizija puna "ljubavi i širokogrudnosti" prenosi "neku utakmicu naše reprezentacije", pa "okvir namijenjen za rezultat i vrijeme bude smješten" kako spada. Recimo, "između dva dvoglava orla, kako ono poželješe u Fokusu "upućeni iz RS-a". Ima moj drug Kožo i o tome vic.

Elem, uhvatili upućeni iz Republike Srpske zlatnu ribicu, pa poželjeli da "BHT ne samo po prvi put prenosi neku utakmicu reprezentacije Srbije nego i da okvir namijenjen za rezultat i vrijeme smjeste između dva dvoglava orla". A treća želja? Da jednoga uvali naš Ognjen Koroman, uglas će upućeni iz RS-a.

Nema problema, reče zlatna ribica, napravi onim perajama fokus-pokus, i hap! - imaju upućeni iz RS-a što i vidjeti: na BHT-u stvarno "prijenos neke utakmice reprezentacije Srbije", a na ekranu "okvir namijenjen za rezultat i vrijeme smješten između dva dvoglava orla"! Prava, pravcata dva gorda, sura dvoglava orla. Razgalili se upućeni iz RS-a, srca im kao u telca, pa u sreći i nevjerici prišli bliže televizoru, kad ono, u "okviru namijenjenom za rezultat i vrijeme", između dva dvoglava orla, piše - "Srbija-Kosovo 0:1, Koroman 90., autogol"!

Znate kako kažu zlatne ribice: pazi što želiš, moglo bi ti se i ostvariti.

Boris Dežulović, Oslobođenje