REPREZENTATIVCU BIH: Tvoj rođeni grad navijao je za Portugal, mada u Trebinju ne žive Portugalci

Adnan Terzić

15. studenog 2011.

REPREZENTATIVCU BIH: Tvoj rođeni grad navijao je za Portugal, mada u Trebinju ne žive Portugalci

Asmir Begović golman je bosanskohercegovačke reprezentacije i engleskog premierligaša Stoke Cityja. Rođeni Trebinjac, od kojeg lokalna fudbalska momčad očekuje financijsku pomoć, doživio je paradoksalnu situaciju da njegovi sugrađani svojski navijaju da mu portugalski reprezentativac Cristiano Ronaldo zapuca jednu neobranjivu pod gredu. Šizofrenu situaciju, koja se ne odnosi samo na Trebinje, već je samo preslika stanja u državi, opisuje trebinjski aktivist i disident, Blažo Stevović


"Kažu kada Republika Srpska bude imala reprezentaciju navijaće za nju, a Bosna i Hercegovina vele nije njihova zemlja" - kao da govori Milorad Dodik (fotografija je, naravno, fotomontaža)

Tvoj rođeni grad navijao za Portugal. Mada u Trebinju ne žive Portugalci, niti su imali kakvih dodira kroz historiju sa nama, eto navijali smo za njih. Ne svi,naravno.

Asmire Begoviću iz čestite kuće Begovića, priželjkivali su Trebinjski stručnjaci za fudbal, pogotovo njihov "stočni" fond da ti Ronaldo pošalje jednu neodbranjivu pod gredu.

Srećom nije.

Pitao sam momke po kladionicama, zašto navijaju pored Tebe za Portugal, kažu kada Republika Srpska bude imala reprezentaciju navijaće za nju, a Bosna i Hercegovina vele nije njihova zemlja. Bilo je i momaka koji su viđeniji, i koji putuju malo dalje od Trebinja, pa trguju, dilaju, švercaju, koji su iz pika rekli, Blaka navijamo za BiH.

Asmir Begović je u Trebinju imao podršku oko 20 posto hajde da kažem "normalnih" Trebinjaca.

Menadžment FK Leotar, po čaršiji poznat po nadimku "ariel" čeka da Asmir baci koju funtu na njihova "osiromašena" pleća. To su ljudi, koje je jednom ili dva put lopta pogodila u glavu na malom odmoru i sada su u upravi ove veš mašine što na ariel pere. Počeli su dovoditi azilante...


"Asmir je postao što je postao, jedan od najboljih Evropskih golmana, a Trebinje je ostalo rupa mržnje, krvi, kriminala"

Asmir Begović kada je bježao, odnosno protjeran iz Trebinja imao je samo dvije godine. Nije protjeran kao loš golman već kao Turčin, Balija...

Iako mu je otac branio u FK Leotar,i zadužio ovaj grad, našli su se "mandatari" Srpstva da Begoviće protjeraju.

Asmir je postao što je postao, jedan od najboljih Evropskih golmana, a Trebinje je ostalo rupa mržnje, krvi, kriminala i trave za koju bi Ronaldo rekao da je korov, ako je već onu na Bilinom polju onako nagrdio.

Asmire Begoviću, ne šalji Leotaru ništa, dok ga ne sredimo. Tamo su kriminalci. A kada bude 80 posto navijalo za Tebe, poslaćeš ovoj djeci svačega, ja to znam, iako te Engleska možda napravila malo čvršćim, jačim i ne tako lakog na emocije.

No, bilo te fino vidjeti. Visok, vitak, pravi Hercegovac.

Evo jutros Dodikovi mediji, u rubrici aforizmi kažu "Bosna i Hercegovina je pobijedila Portugal sa 0-0". Ukrali mi aforizam kada je Srbija pobijedila Sloveniju 1-1. Dodik nije vječan. A i u godinama je. Ovi oko njega mu već izmiču. Moglo bi se desiti da uskoro zaigraš u Banja Luci ili Tebinju kao golman reprezentacije naše države.

Do tada Asmire, brani čast Trebinja, gdje god da si, i pričaj o Trebinju, onakvom kakvo je bilo za vrijeme tvoga tate i kakvo će biti. Asmire, učini to zbog nas koji mislimo različito od ovih dvadeset posto.

Neka ti mreža ostane netaknuta i u Portugalu!

Lupiga.com via Depo.ba