Mrak akcija - Bookcrossing

Božidar Alajbegović

6. svibnja 2004.

Mrak akcija - Bookcrossing

Svjedoci smo akcijama novinskih nakladnika koji niskim cijenama izdanja, "knjige ponovo vraćaju u modu". Tim se akcijama ne može osporiti hvalevrijedan cilj poticanja na čitanje, ali one istovremeno imaju i onu komercijalnu svrhu. Upoznat ćemo vas s akcijom koja se vrlo brzo raširila svijetom i koja knjige čitateljima donosi, zamislite, sasvim besplatno, a zove se "bookcrossing"

Najkraće rečeno, bookcrossing bi bio "oslobađanje knjiga". Radi se o projektu pokrenutom prije 3 godine u SAD-u, u mjesecu travnju (kada se obilježava Svjetski dan knjige), od strane jedne softverske firme.

Bookcrossing se realizira tako da se na javnim mjestima ostavljaju knjige s porukom – PROČITAJ ME!, koja jasno ukazuje da ta knjiga nije izgubljena nego je tamo ostavljena sa namjerom. Bookcrosser koji je knjigu na javnom mjestu ostavio, unutar knjige stavlja i uputstvo koje nalaznika upućuje da nakon čitanja, posjeti internetske stranice posvećene bookcrossingu i tamo ostavi podatke o kojoj se knjizi radi, gdje ju je našao, i najvažnije - potom je pusti u daljnji život ponovo je ostavljajući negdje na javnom mjestu.

Kako u Vjesniku od 03.05.2004. saznajemo, na taj je način više od 150 tisuća bookcrossera diljem svijeta dosad "oslobodilo" već više od pola milijuna knjiga, a zahvaljujući Velimiru Šubertu, vlasniku Naklade Esdea iz Oroslavja, bookcrossing je skromno zaživio i u Hrvatskoj. Velimir je u mjesecu studenom prošle godine u čekaonicama lokalne ambulante počeo ostavljati knjige, nakon čega su i pojedini profesori osnovne škole iz Brod Moravica prihvatili ideju, te su svoje učenike poticali na "oslobađanje knjiga".

Kao rezultat, po klupama čekaonica, parkova, kolodvora dosad je ostavljeno već oko 240 knjiga s e-mail adresom (bookcrossing-croatia@hi.htnet.hr) u svakoj, a na koju se mogu dojaviti putešestvije knjiga. Dosad su se, nažalost, javila tek dva privremena vlasnika, oduševljena akcijom, i koji kažu da su nađene knjige, nakon čitanja ponovo "pustili u promet".

Sudbina ostalih 240-ak knjiga još je nepoznata, ali je za pretpostaviti da one, neotvorene, još čekaju svoj red na čitanje, i da će njihovi, nadamo se, tek privremeni vlasnici, prepoznati korisnost ovog simpatičnog projekta, te da će i oni nakon čitanja knjige ostaviti novim nalaznicima, i na taj im način produžiti život, ali se tako i upisati u veliku svjetsku obitelj bookcrossera. Na što i vas ovim tekstom pozivamo ...