Mogu li?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Mogu li?

U Utahu se uz dva bosanska sportaša nalazi i velika grupa bosanskih funkcionera koji imaju za cilj lobiranje. Nedavno je u Sarajevu osnovan "Klub prijatelja kandidature", koji pak za cilj ima upravo onaj isti kao i oni u Utahu: dobivanje ZOI u Sarajevu 2010. godine. Moguća ili nemoguća misija? Mnogo stvari ide, a još više ih i ne ide u prilog Sarajevu. Ne bi bilo čudno da "prijatelji" ostvare svoj naum. Konkurenti Sarajevu su: Andora, Jaca (Španjolska), Harbin (N.R.Kina), Salzburg (Austrija), Vancouver (Kanada), Bern (Švicarska) i Kangwoon (Koreja). Biti će tu jake borbe, a pobjednik će se znati 02.07.2003
Kako mi se čini mi bi mogli postati i stranica koja bi se bavila samo Zimskom olimpijadom.
U Utahu se uz dva bosanska sportaša nalazi i velika grupa bosanskih funkcionera koji imaju za cilj lobiranje. Nedavno je u Sarajevu osnovan "Klub prijatelja kandidature", koji pak za cilj ima upravo onaj isti kao i oni u Utahu: dobivanje ZOI u Sarajevu 2010. godine. Dakle cilj je pomalo nevjerojatan. Sve ono što je Sarajevo dobilo za Igre 1984.g. je propalo i srušeno, međunarodna javnost još uvijek Bosnu smatra ratnim okružjem ili u najmanju ruku nesigurnim područjem.
Nema više ni Tita koji je '78 odigrao presudnu ulogu kod dobijanja Olimpijade, uz dakako svesrdnu pomoć glavnog lika ZOI-a u Sarajevu Branka Mikulića, koji je taman nekako oko tog doba u Bugojnu izgradio sebi vilu baš pored Titove. Ni njega više nema!
Pitanje je i kakve bi to bile Igre u kojima domaćini ne bi mogli sakupiti bar deset predstavnika. Sarajevo je 1984.g. imalo Slovence, a sada nemaju nikoga. Možda bi se riješenje moglo naći po uzoru na Japance koji su od kandidature za nogometno SP krenuli s jakim nogometnim djelovanjem u cijelom Japanu. Tako bi i Bosanci mogli uvježbati ljude u svim zimskim sportovima.
Grad se tih osamdesetih poprilično izgradio, od gradskih ulica i naselja, pa do hotela i poslovnih objekata. Taj grad mnogo duguje 1984.g.

S druge strane, gradu, a i državi treba neki novi poticaj koji bi pomagao neka nova ulaganja. Pitanje je samo s čijim novcima ovaj put, jer na kraju krajeva skup je to sport!
Ipak tu postoje poprilično objektivne šanse za dobijanje tih Igara, jer eto Sarajevo je srušeno, simbol je patnje, a i Igre su svima ostale u lijepom sjećanju kao izvrsno organizirane.
Podršku kandidaturi su dale mnoge tamošnje zvijezde: Dino Merlin, Abas Arslanagić, Zlatan Arnautović, Ante Josipović, Haris Džinović, Hari Mata Hari, Safet Sušić, Dušan Bajović, Hasan Salihamidžić, Mehmed Baždarević, Blaž Slišković, Halid Bešlić, Vahid Halihodžić i mnogi drugi. Njihove izjave možete pronaći na službenoj (pomalo zbrčkanoj) stranici kandidature www.sarajevo-2010.ba !
Bezrezervnu podršku kandidaturi je u četvrtak dalo i Predsjedništvo BiH.
Ne bi bilo čudno da "prijatelji" ostvare svoj naum.

Konkurenti Sarajevu su: Andora, Jaca (Španjolska), Harbin (N.R.Kina), Salzburg (Austrija), Vancouver (Kanada), Bern (Švicarska) i Kangwoon (Koreja). Biti će tu jake borbe, a pobjednik će se znati 02.07.2003.