KONFABULATOR: Inicijativa 'Samo jedan je Božić' - 'Zar ćemo i 17 godina od trijumfa puštati da se slave Božići koji nisu katolički'

Vjeran Grković

10. siječnja 2013.

KONFABULATOR: Inicijativa 'Samo jedan je Božić' - 'Zar ćemo i 17 godina od trijumfa puštati da se slave Božići koji nisu katolički'

„Dokle će više pojedinci u samostalnoj Hrvatskoj slaviti pravoslavni Božić? Zar ćemo i 17 godina nakon trijumfalne ratne pobjede dopuštati da se slave Božići koji nisu katolički“, pitaju se u inicijativi „Samo jedan je Božić“. Inicijativa je povodom nemilog događaja u Borovom Selu i još nekim mjestima diljem Hrvatske, uputila i pismo premijeru Zoranu Milanoviću. Pridružili su im se i neki hrvatski mediji nezadovoljni činjenicom da je ovogodišnju povorku u Borovom Selu osiguravala hrvatska policija, umjesto da je iste prebila k'o stoku i trajno ih izgnala iz zemlje

„Dokle će više pojedinci u samostalnoj Hrvatskoj slaviti pravoslavni Božić? Zar ćemo i 17 godina nakon trijumfalne ratne pobjede dopuštati da se slave Božići koji nisu katolički“, pitaju se u inicijativi „Samo jedan je Božić“. Inicijativa je povodom nemilog događaja u Borovom Selu i još nekim mjestima diljem Hrvatske, uputila i pismo premijeru Zoranu Milanoviću s potpisima više od tisuću domaćih intelektualaca. U pismu koje potpisuje predsjednik inicijative Jure Francetić, on premijeru obrazlaže kako osobno nikoga ne mrzi, ali da Srbi, nakon izgubljenog rata i pogotovo nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, jednostavno ne smiju slaviti bilo kakav Božić osim katoličkog, a pogotovo ga ne bi smjeli slaviti u crkvenim liturgijama, koje su zapravo četničke, nego već ako moraju onda u miru svojih domova, po mogućnosti s one strane Dunava, daleko od očiju pravovjernih.


Kap koja je prelila čašu - zastava srpske nacionalne manjine na hrvatskoj zemlji (SCREENSHOT: YouTube)

U pismu se detaljno objašnjavaju i metode kojima bi se u potpunosti trebalo regulirati ovo pitanje. Tako se navodi da se slavljeničke kolone moraju formirati na način da se osim hrvatske zastave na prvom automobilu, sva ostala vozila okite s najmanje tri hrvatske zastave i to s početnim bijelim boljem u grbu, bez one krune s pet štitova, što je ionako običan povijesni revizionizam i podvala kojom se želi podijeliti hrvatski narod. Osim toga šajkača, srpska nacionalna seljačka kapa izrađena od materijala šajak, obavezno se mora zamijeniti s kapom sličnog kroja, ali crne boje s istaknutim dvadeset i sedmim slovom hrvatske abecede i ubuduće je na proslavama ne bi smjeli nositi samo rijetki pojedinci nego bi morala biti obavezan dio dekora.

„Zahtijevamo i da se u Hrvatskoj zabrani korištenje bilo kakvih pisama koja nisu latinična, što bi se poglavito odnosilo na ćirilicu, jer služeći se tim barbarskim pismom neprijatelji mogu napisati svašta, a da ih domaćinski narod koji jedini ima pravo živjeti u ovoj državi, ništa ne razumije“, stoji u ovom reformatorskom pismu. Osim toga u inicijativi smatraju da je nedopustivo da se građani Hrvatske i danas, samo nekoliko mjeseci prije nego li će se Hrvatska pridružiti svojoj europskoj obitelji čijim civilizacijskim tekovinama i pripada, križaju na kojekakve načine, na primjer, s tri prsta. Također bi svećenici ostalih crkava trebali promijeniti svoje mantije po uzoru na uglađene katoličke svećenike i u najmanju ruku skratiti brade, te iz svojih crkava izbaciti neke čudne ikone kojima u Hrvatskoj nije mjesto. Na koncu se u inicijativi koja je naišla na odobravanje pojedinih saborskih zastupnika, našao i prijedlog da se na bilo kojim proslavama, što uključuje i svadbene svečanosti, zakonom zabrani slušanje srpske muzike.


Model preporučljive kape (FOTO: Lupiga.Com)

„Umjesto te jeftine i nimalo prikladne vrste zabave, okupljeni na takvim manifestacijama morali bi slušati klasičnu glazbu, u rasponu od Chopina, Vivaldija, preko Beethovena i Mozarta, do zaključno Bele Bartoka i M. P. Thompsona“, kaže Francetić i predlaže da se nakon usvajanja svih ovih prijedloga, njihovo preispitivanje obavi 2115. godine, kada bi se pokrenula javna rasprava treba li dopustiti nacionalnim manjinama da slave svoje blagdane na način koji inicijativi nije prihvatljiv jer uključuje nacionalne simbole tih naroda.

Ovoj euforiji pridružili su se i brojni hrvatski mediji, koji su zgroženi proslavom srpskog Badnjaka, pa je inicijativa na svojoj Facebook stranici u samo tri dana prikupila više od pola milijuna simpatizera. Posebno su mediji nezadovoljni činjenicom da je ovogodišnju povorku u Borovom Selu osiguravala hrvatska policija, umjesto da je iste prebila k'o stoku i trajno ih izgnala iz zemlje. Neslužbeno doznajemo da zbog ovog nedopustivog propusta Ministarstva unutarnjih poslova uredništvo jednog portala i jednih dnevnih novina namjerava zatražiti ostavku ministra Ranka Ostojića. „Zar smo se mi borili zato da Srbi mogu slaviti neki Božić koji nije naš i još da mi to danas moramo gledati“, pitaju se u čudu, navodeći da uostalom nigdje u hrvatskom ustavu ne stoji da je dopušteno slaviti blagdane uz rakiju.

Lupiga.Com