KONFABULATOR: Ivica Todorić predao ponudu za kupnju USKOK-a

Jozefina Dilber

17. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Ivica Todorić predao ponudu za kupnju USKOK-a

Iz središnjice Agrokora u medije je danas plasirana informacija da je vlasnik koncerna Ivica Todorić posljednji redoviti obilazak svog poslovnog carstva završio u USKOK-u. Na porti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala vlasnik Agrokora predao je ponudu za kupnju ove institucije, a rezultat najnovije Todorićeve poslovne inicijative trebao bi biti poznat krajem idućeg tjedna. Ukoliko Vlada odobri prodaju ove državne institucije, poduzetniku će pripasti i zakonske odredbe po kojima rade USKOK-ovi istražitelji.

 

S obzirom da u Vladi ne žele otkriti detalje koji bi ukazali na povod Todorićevoj odluci da pokuša kupiti USKOK, oslonili smo se na neslužbene izvore koji tvrde da je vlasnik Agrokora načuo da bi se USKOK-ovi istražitelji u slučaju odlaska Mladena Bajića s pozicije Glavnog državnog odvjetnika mogli početi raspitivati čak i o njemu. Po svom uobičajenom obrascu kupnje onih koji mu prave probleme ili bi ih mogli praviti, Todorić je USKOK predao ponudu za kupnju koja pretpostavlja da bi mu u slučaju pristanka Vlade pripale i  USKOK-ove nekretnine te prava na korištenje zakonskih odredbi po kojima rade istražitelji Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.
 
Ovu informaciju potvrdili su nam i izvori iz Ministarstva pravosuđa, koji napominju da se Ivica Todorić nalazi u velikim problemima, što je, kažu, shvatio nedavno kad je po drugi put predao ponudu za tvrtku koju već posjeduje.
- Gospodin Todorić više uopće ne zna što je njegovo, a što nije, odnosno na što može računati, zbog čega se o stanju svog 
portfelja raspitivao i u USKOK-u. Stanovite naznake, naime, 
govore da je neke od tvrtki iz svog portfelja Todorić dobio besplatno, što se možda kosi sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, ustvrdio je naš sugovornik  iz Ministarstva pravosuđa. 

Nakon što je predao ponudu za predmetnu kupnju i raspitao se na što u Hrvatskoj zapravo može računati, točnije što je u njegovom vlasništvu, a što ne, vlasnik Agrokora usput je prijavio sam sebe zbog sinoćnjeg  prolaska kroz crveno svjetlo na Šestinama. Incident se navodno dogodio kada se Todorić vraćao s poslovnog sastanka u svoj spomenik nulte kategorije. Poslovni analitičari smatraju da je ovdje posrijedi taktički poslovni potez.
- Ukoliko njegova ponuda za kupnju USKOK-a bude odbijena, Todorić će istražitelje zasuti prijavama zbog vlastitih prometnih prekršaja, vjerujući da će se u među njima izgubiti ozbiljne prijave koje nisu njegove, a odnose se na njega, njegovu obitelj i suradnike, pretpostavlja poslovni analitičar Davor Gajić.

Odgovor USKOK-a na Todorićevu ponudu očekuje se krajem idućeg tjedna. Po svemu sudeći, namjera da kupi državnu instituciju neće proći glatko, budući da u Vladi Republike Hrvatske djeluje i struja koja ima stanoviti otpor prema predavanju državnih institucija u Todorićeve ruke. Ova struja, naime, upozorava na Todorićevu poslovnu dvoličnost, napominjući da poduzetnik nagovara Hrvate da konzumiraju hrvatsko, a sam je trenutačno više orijentiran na kupnju srpskog i slovenskog. Vijest o predaji ponude za kupnju USKOK-a izazvala je nevjericu u intelektualnim krugovima zemlje, zbog čega je  svoju izjavu za kasno popodne najavio i profesor Žarko Puhovski.

Jozefina Hadžidilber

Lupiga.Com