Još jedna zabrana "silovateljske" reklame Dolce&Gabbane?

Ivor Car

7. ožujka 2007.

Još jedna zabrana "silovateljske" reklame Dolce&Gabbane?

Vjerujem da ionako ne nosite odjevne predmete svjetski slavnog dizajnerskog dvojca Dolce&Gabbana, jer kao i svi normalni ljudi nošenje poznatog komada odjeće ne smatrate ni bitnim ni prestižnim. No, ipak vam evo još jedan razlog zbog kojeg 'obleku' D&G ne bi trebali nositi ni ubuduće. Razlog je užasno neukusna reklama, koja najprije evocira na silovanje, a čiju zabranu nakon španjolskih vlasti sada traže i talijanske

Nekoliko talijanskih političara zatražilo je zabranu poprilično nemušte reklame modne tvrtke Dolce&Gabbana, koja je proteklih par tjedana digla veliku prašinu i u španjolskoj javnosti. Riječ je o reklamnom plakatu na kojoj je fotografiran prizor od kojeg svakom čovjeku postane mučno. Naime, dok jedan izdepilirani wanna-be-macho-frajer rukama čvrsto drži djevojku koja leži na podu, četvorica gotovo identičnih prikaza sa strane mirno stoje, gledaju i vjerojatno čekaju svoj red.

Djevojka u cijeloj priči ne pokazuje ni najmanju dozu uživanja jer joj wanna-be-macho-frajer ne dopušta da se pomakne, a namazane nakaze oko nje izgledaju potpuno bezdušno. Dopuštam da to nekoga može podsjetiti na grupni seks, ali onda dopustite i da meni to izgleda kao silovanje. I to je reklama? Kažu kako je u marketingu bitno probuditi emociju kod svakog potencijalnog klijenta te da je autor promidžbe napravio posao tek kada to uspije. Prema tim parametrima, dakle, ova je vulgarna reklama i više nego uspješna. No, što je zapravo cilj?

Je li autor htio biti provokativan? Ili je htio biti kreativan? Ili se samo kao autor reklame za trendy, cool i hoch modnu tvrtku, htio prikazati drugačijim od drugih i ostaviti upečatljiv dojam. Takav dojam i jeste ostavio, kao što je i izazvao emocije kod velike većine onih koji su vidjeli reklamu koja najprije podsjeća na silovanje, a najmanje na 'poželjnu' odjeću. No, te su emocije uglavnom povezane s gađenjem i generalno gledajući samo bi bolestan um nakon viđenog poželio kupiti neku krpicu od Dolce&Gabbane.

Stoga ne čudi što se u Španjolskoj na samu pojavu reklamnog plakata na noge podigao niz udruga za prava žena, koje su u kratkom roku uspjele zabraniti pojavljivanje reklame. Ovih se dana zabranu odlučila zatražiti i niska talijanskih političara, kako zbog izbornih bodova, tako i iz vlastitih uvjerenja. Na sve to dizajnerski dvojac poručuje tek da je riječ o pravu na umjetničko izražavanje, kao i da nisu imali namjeru poticati nasilje na ženama, već im je cilj prodati što više svoje markirane odjeće. A za kraj evo i par reakcija …