Dvije internet oaze posvećene ženama-umjetnicama

Božidar Alajbegović

22. prosinca 2006.

Dvije internet oaze posvećene ženama-umjetnicama

Da je internet bogat vrijednim sadržajima, ne trebamo vas posebno podsjećati. U međumrežju se tako nalaze i oaze posvećene isključivo ženama - umjetnicama i njihovom stvaralaštvu. Dva takva internet odredišta - jedan zagrebački sajt i jedan blog pokrenut od strane poznate bosanskohercegovačke pjesnikinje - predstavljamo vam u nastavku

Nedavno je pokrenut izvrstan novi sajt posvećen ženama-umjetnicima. Sajt je pokrenula poznata internautica Gabrijela Ivanov, a nalazi se na adresi  www.cunterview.net. Sajt predstavljamo riječima inicijatorice projekta:

cunterview.net je virtualni prostor  nastao zbog nedostatka sistematskog pronalaženja, dokumentiranja i predstavljanja umjetničkog izražavanja žena na području Hrvatske, a i šire.

cunterview.net je prostor upoznavanja, učenja i razmjene ideja čiji je cilj i izvan virtualnog prostora nastaviti sa razmjenom znanja i vještina.

cunterview.net želi učiti i širiti stečena znanja. u tom smislu cunterview.net želi organizirati radionice i podržati edukacije raznih umjetničkih izričaja i slobodnih alata koji omogućuju njihov razvoj.

cunterview.net platforma je koja podržava žene koje se žele početi baviti umjetničkim izražavanjem, kao i one koje to već rade, bilo da im je to profesija ili 'samo hobi'.

cunterview.net svoju pažnju posvećuje kreativnim ženama, zbog nedostatka njihove prisutnosti  u medijskom prostoru.

cunterview.net prostor je otvoren za suradnju.

cunterview.net je iniciran od nezavisne grupe žena koje se i same bave umjetnošću te novim tehnologijama.

kontakt: gabrijela.ivanov@gmail.com


I u blogosferi je već neko vrijeme prisutan sličan projekt, blog posvećen ženama - umjetnicama, a kojega vodi pjesnikinja Asja Bakić.

Evo ponešto i o njemu:

"Da bi se teza o intelektualnoj nadmoći muškaraca nad ženama održala bilo je potrebno godinama sustavno gurati žensko stvaralaštvo u podrume iz kojih su ga tek nedavno feministkinje počele izvlačiti. U toj im rehabilitaciji ženskih autora/umjetnika/mislioca blog Vlastita soba (femmeart.blogger.ba) nastoji pomoći" riječi su kojima pjesnikinja Asja Bakić predstavlja misiju svog bloga.

Blog Vlastita soba svoje ime duguje Virginiji Woolf i njezinom slavnom eseju o ženama u književnosti, koji se smatra najutjecajnijim tekstom dvadesetostoljetne feminističke književne kritike. Asjin blog ustvari je online antologija i enciklopedija ženskog stvaralaštva, postoji nekih šest mjeseci i na njemu je Asja Bakić dosad predstavila rad i stvaralaštvo tridesetak umjetnica - većinom su to književnice, ali ima i fotografkinja, slikarica, filozofkinja i glazbenica, kao i ženskih r’n’r bandova. Svako ime predstavljeno je biografijom, fotografijom, ulomkom iz djela te mnoštvom linkova na intervjue, prikaze djela ili službene web stranice dotične umjetnice. U planu je skorašnje preseljenje iz bloga u format samostalnog web sajta.