Potresni svijet Lane Biondić

Svjetlana Zorić

17. siječnja 2007.

Potresni svijet Lane Biondić

Poznat nam je kao vrli novinar Slobodne Dalmacije, a mnogima i kao odličan spisatelj. Možda ste ovaj njegov tekst, koji tematizira "Potresni svijet Lane Biondić", već i pročitali, ali riječ je o tako dobrom uratku da vam ga jednostavno moramo ponuditi na ponovno čitanje. Dakle, dragi moji Lupeži, cijenjeni i veleštovani gospodin Damir Pilić

Jeste li čuli za Lanu Biondić? Jeste, jel'? Pa da, tko nije čuo za našu književnu zvijezdu, autoricu dviju vrijednih knjiga: prva se zove "Život na visokoj peti" i opisuje potresni svijet junakinje Lane Biondić, koja se udala za bogataša i sad je rastrzana između najskupljih zagrebačkih butika i najskupljih zagrebačkih kozmetičkih salona, a drugoj je naslov "Nova knjiga Lane Biondić" i, da me ubijete, nemam pojma što opisuje.

A znate li tko je Dragutin Biondić? Znate, jel'? Pa da, tko ne zna za muža Lane Biondić, vlasnika prestižne zagrebačke modne kuće "Heruc" i jednog od najbogatijih Hrvata, čija se imovina procjenjuje na nekoliko desetaka milijuna eura. Svojim vrijednim radom ovaj je zagrebački poduzetnik sebi omogućio titulu hrvatskog "kralja tekstila", a svojoj je supruzi omogućio dokolicu u kojoj piše pizd..., pardon, u kojoj piše vrijedne knjige.

A jel' znate tko je Barica Ramić? Ne znate? Kako ne znate? Pa Barica Ramić je ključna figura poduzetničkog uspjeha Dragutina Biondića i književnog uspjeha njegove žene. Barica Ramić, naime, već 11 godina u "Herucu" deset sati dnevno prišiva rukave, za plaću koja je prošloga mjeseca iznosila, samo da provjerim, aha, evo ga — točno 1493 kune. Za 165 radnih sati. Preciznije, devet kuna po satu.

"Godinama nisam dobila više od 2000 kuna, a neplaćanje prekovremenih sati već je činjenica na koju se ni ne osvrćem", kaže ova 45-godišnja samohrana majka dviju kćeri, jedna od nekoliko stotina "Herucovih" švelja koje su prošlog tjedna svojim predbožićnim štrajkom upozorile javnost čime su zapravo prošiveni skupi "Herucovi" kaputi — iznimno teškim uvjetima njihove radne i ljudske egzistencije.

Lana Biondić vjerojatno ni ne zna da njezin potresni svijet šopingiranja i pedikiranja počiva na kronično oštećenoj kralježnici Barice Ramić. Mene bi istinski zanimalo da književnica zamijeni mjesto s krojačicom na mjesec dana: kakva bi tek to literatura bila.

Damir Pilić, Slobodna Dalmacija, 28.12.2006.