IZUMRLI OBIČAJ ZAGREBAČKIH FAKINA: Uskršnje farbanje 'jajca' konju kralja Tomislava

Ivor Car

8. travnja 2012.

IZUMRLI OBIČAJ ZAGREBAČKIH FAKINA: Uskršnje farbanje 'jajca' konju kralja Tomislava

Na uskršnju nedjelju na Lupigi ćemo se uz dobar komad kuhane šunke prisjetiti jednog mangupskog uskršnjeg običaja, kojeg su zagrebački fakini ponosno desetljećima prakticirali. Radi se o farbanju „jajca“ konju kralja Tomislava, znamenitom spomeniku postavljenom nasuprot zagrebačkog glavnog kolodvora. U tekstu koji je napisao naš godinama uvjerljivo najstariji, a duhom najmlađi suradnik, Tata Branko, saznat ćete kako je ta tradicija započela još na Uskrs 1926. godine, a Branko će podijeliti s vama i svoje vlastito iskustvo kada se, usprkos dežurnom policajcu, negdje tamo šezdeset i neke, i sam upustio u ovu avanturu

Nasuprot glavne željezničke postaje (Glavni kolodvor Zagreb) 1925. godine postavljen je spomenik najvećem hrvatskom kralju - Tomislavu. Poznata zagrebačka veduta. Pravi Zagrepčani su posebno ponosni na taj spomenik, a ponos izbija posebice oko Uskrsa. Već 1926. godine, neki zagrebački fakin je po noći, pred Uskrs, konju kralja Tomislava ofarbao "jajca".


Spomenik kralju Tomislavu na istoimenom zagrebačkom trgu (FOTO: Wikipedia)

Je li se slična stvar događala i prije sa spomenikom bana Jelačića, ne znam, jer sam živio u doba komunizma kada je spomenik kralju Tomislavu bio gdje jeste, dok to sa Jelačićevim spomenikom nije slučaj, tako da za "jajca" ovog drugog konja provjereno znam. Još kao mulci išli smo znatiželjno gledat, jesu li se opet igrali s farbom ili ne. Hvala bogu, užitak za nas djecu, uvijek su mu "jajca" bila ofarbana. Ne pamtim da je i jedan Uskrs prošao bez toga.

Tko je to radio, ne znam, ali jedne godine sam i osobno imao prste u tome. Zapravo, "jajca" su, po tradiciji, bila farbana dan prije Uskrsa, kako je red i kako "stari" nalažu. Tako smo jedne godine, sad već odrasli fakini, upali u park i vidjeli kako su konjska "jajca" previše čista. Upravo izazovno čista. Uskoro smo otkrili što je uzrok tome. Kod spomenika je dežurao policajac. Sam spomenik je na vrlo visokom postolju, pa izgleda da je to za zagrebačke geliptere bio prevelik zalogaj. Visina i drot u simbiozi.

Normalno, nisu ni znali, da je novi rod fakina već stasao. Za nastavak tradicije u novim izazovima. Već dopodne sam, razočaran, ustanovio da su jajca konja kralja Tomislava nepraznično neofarbana. Odmah sam potražio članove povremene klape iz ulice: Tinču, Fukija, Klempu i Joju. Skupili smo glave i pao je plan.


Čišćenje "jajca" više nije potrebno (FOTO: zciglar)

U sumrak su Tinča i Joja bezobrazno gazili travnjak na Zrinjevcu, i derali se kao majmuni. Policajac je jedno vrijeme podnosio to gaženje trave, pa kad je ustanovio da nema ni jednog njegovog kolege, nije izdržao, nego je potrčao za njima. To nam je dalo nešto vremena. Ne dovoljno da se popnemo na visoko postolje, ali dovoljno vremena da Klempa, Fuki i ja izvučemo pračke i ispalimo svaki po 3 bočice od tinte, pune uljane boje, u smjeru glasovitih "jajca", još glasovitijeg konja vrlo glasovitog kralja Tomislava. I zbrišemo.

Drugi dan smo uživali s ostalim šetačima na Glavnom kolodvoru, kojih je za svaki Uskrs bilo više nego inače. Svi su se zadovoljno smješkali. Posebice mi, noćni moleri. Imali smo isti pogled u očima, kao i svi prolaznici. Pogled koji nijemo pita: a ko je to napravil?

Tog običaja danas, izgleda, više nema …

Tata Branko

Lupiga.Com